Sunday, October 12, 2008

Nasi arab @ nasi kabsa

best nasi ni, ala2 nasi beriani tp jun suka sbb x pkai santan or susu, just air biasa aje...sape2 yg diet leh masak ni...

600gm beras basmathi-rendam i jam n tos
300gm daging lembu-hiris2
1 sudu makan tomato puri
150gm minyak sapi (minyak niasa pon ok)
5 buah pelaga
4cm kulit kayu manis
2 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
1/2 sudu makan pepper
sedikit koma2 n air mawar
garam
panaskan minyak, tumis bawang n bawang putih hingga kekuningan. masukkan daging, pelaga, kayu manis. kemudian masukkan tomato puri, garam n air. didihkan, masukkan beras. bila hampir kering masukkan koma2 n air mawar.
Posted by Jun

Nasi Jagung Chef Norz...

aku copy & paste dr blog jun..

nota dari jun...Ni jun masak..bukan masa raya sebenarnyer..sebelom raye oke! timakasih to Norz syg..jun dah peram resepi ni lama, dulu pernah wat sekali..zaman jepon dulu kot..sbb ade jagung lebih jun wat ala2 frozen, pastu wat nasi ni...

50gm butter
3 camca besar minyak
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
500gm beras basmathi
780ml air
70ml susu cair
2 helai daun pandan-disimpul
3 bunga lawang
2 biji pelaga
4cm kulit kayu manis
5 camca besar pati rebusan ayam (stok ayam pekat)
120gm jagung frozen
garam

kisar bawang2. panaskan butter n minyak. tumis bawang. masukkan beras, kacau selama 2 min. perlahankan api, masukkan air, susu cair, daun pandan, bung alawang, kayu manis, stok ayam n garam. kacau skali skala hingga mendidih. bila hampir kering, wat lubang, masukkan jagung. tutup periuk n biar 5 min. gaul rata nasi n tutup periuk, biar masak n hidangkan ngan lauk kesukaan.
Posted by Jun

Nasi Lemak Lengkap

sumber:kakpah shery

Nasi lemak ini gabungan nasi lemak negeri Perak & Sarawak...
Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi/beras wangi/beras biasa
5 cawan air (ikut jenis beras)
200ml santan pekat
2 sudu teh garam
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
3 hirisan halia
2 batang serai (diketuk)
1 sudu teh lada hitam biji

Cara-cara:
Bersihkan beras. Masukkan dalam periuk letrik. Kemudian masukkan air, santan pekat, bawang merah, hirisan halia, garam, serai & lada biji. Gaul rata supaya semua garam larut & bahan2 sebati. Masak seperti biasa. Tunggu sehingga nasi betul2 masak barulah dibalik2kan (org Perak kata diserih2kan).


Sambal Udang

Bahan-bahan:
250gram udang basah (kupas, buang urat, bersih & toskan)
2 sudu besar cili kisar (klu nk pedas boleh tambah lg)
1 sudu teh serbuk cili (jika suka)
Sebesar ibu jari belacan (bakar, hancurkan dgn air panas)
6 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam jawa
Garam & gula
Minyak utk menumis
Air secukupnya

Cara-cara:
Tumis cili kisar & bawang hingga naik bau. Masukkan belacan, biar sebentar. Kemudian masukkan udang, gaul rata & tunggu udang masak baru masukkan air asam jawa, garam & gula. Tambah air jika terlalu kering. Sesuaikan rasa, masin, manis & masamnya. Hidangkan bersama nasi lemak.


Ayam Goreng Bercili (Lauk tambahan jika suka)

Bahan-bahan:
6-8 ketul ayam (bersih & toskan)
2 sudu cili kisar
4 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Gaul ayam dengan garam & serbuk kunyit. Goreng ayam hingga garing & masak. Ketepikan. Tumis cili kisar, bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar, garam & gula. Akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Balik2kan hingga rata & sebati. Boleh dihidangkan bersama nasi lemak & nasi minyak & sebagainya.


Bahan-bahan sampingan lain:
Telur rebus (dibelah 2)
Kacang tanah (digoreng dgn minyak)
Ikan bilis (digoreng garing)
Timun (dipotong nipis bulat)

Cara Masak Nasi Lemak Kukus

1. Rendamkan beras dalam santan cair selama 2 jam. Paras santan tu menutup beras je, tak membazir.
2. Alaskan pengukus dengan kain muslin, panaskan atas periuk kukusan yang sudah dididihkan airnya. Masukkan 2-3 helai daun pandan ke dalam air didihan.
3. Toskan beras, dan masukkan dalam pengukus, kukus sehingga setengah masak
4. Pijarkan minyak/butter dan tumiskan bawang kuning yang dihiris, halia yang dihiris, bawang putih yang dihiris, kayu manis dan sedikit garam, hingga bawang layu.
5. Masukkan santan pekat ke dalam tumisan dan gaul rata. tutup apinya.
6. Keluarkan nasi yang separa masak dan masukkan dalam santan, gaul rata.
Biarkan sebentar.
7. Masukkan nasi sekali lagi ke dalam pengukus dan kukuslah sehingga masak.

Insya Allah, jadi, tapi masya Allah, lecehnya...

Nasi Lemak dan Sambal Tumis Udang

sumber: ogyrosli at 4:29 PM
Bahan

Nasi Lemak
2 cawan beras siam wangi
2 cawan santan cair atau susu rendah lemak + air
sedikit garam
sehelai daun pandan disimpul

Cara :
1. Basuh beras dan rendam sekurang-kurangnya 4 jam
2. Didihkan santan / susu cair dalam periuk nasi elektrik. Masukkan garam
3. Bila mendidih, masukkan beras yang telah ditoskan airnya
4. Lepas tu masukkan daun pandan
5. Biarkan periuk off sendiri. Sesekali kacau nasi.

Sambal Tumis Udang
1 cawan cili kering diblend
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
2 cawan udang yang telah dikupas kulit
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air asam jawa + 1/2 cawan air, bancuhkan
minyak untuk menumis

Cara:
1. Panaskan minyak
2. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah diblend
3. Bila wangi, masukkan cili blend
4. Kacau hingga naik minyak (berketul-ketul)
5. Masukkan isi udang, air asam jawa, bawang besar, garam dan gula
6. Adjust rasa, bila masak tutupkan api

*** Hidangkan nasi lemak, bersama sambal, telur rebus, ikan bilis goreng, timun dan kangkung rebus. Untuk kangkung rebus yang hijau - rebus air bersama beberapa titik minyak dan sedikit gula. Bila air mendidih baru masukkan kangkung. Selamat bersarapan

SAMBAL BILIS NASI LEMAK

250 g ikan bilis, dibersihkan
1 camb asam jawa + 250 ml air (air asam jawa)
4 camb gula merah
50 ml sos tomato }
50 ml sos cili } bahan A
150 ml air }
350 ml air
2 labu bawang besar, dihiris bulat
Minyak utk menggoreng
Sed garam
Bahan kisar
20-25 tangkai cili kering, digunting & rendam
2 labu bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 150 ml minyak, tumis bahan kisar dan kacau hingga garing.
3. Masukkan air asam jawa, kacau rata.
4. Bila mendidih, masukkan gula merah dan garam. Perlahankan api dan renihkan selama 15-20 min.
5. Tuangkan pula bahan A, kacau hingga mendidih kemudian renihkan semula selama 20 min.
6. Masukkan ikan bilis dan bawang besar, kacau rata-rata.
7. Masak 3-4 minit kemudian angkat dan sajikan.
2) Dulu masa saya di sekolah rendah mak kawan saya menjual nasi lemak dan sambal ikan bilisnya berwarna coklat dan rasanya tidaklah terlalu pedas dan manis.

Sambal berwarna coklat kerana menggunakan gula merah yg agak banyak sebab itu manis (ganti gula pasir) dan sedikit kicap.
________________________________________

Nasi Lemak

Ingredient :-
Coconut Milk Steamed Rice
• 2 cups of rice
• 3 screwpine leaves (tie them into a knot as shown above)
• Salt to taste
• 1 small can of coconut milk (5.6 oz size)
• Some water
Tamarind Juice
• 1 cup of water
• Tamarind pulp (size of a small ping pong ball)

Sambal Ikan Bilis (Dried anchovies sambal)
• 1/2 red onion
• 1 cup ikan bilis (dried anchovies)
• 1 clove garlic
• 4 shallots
• 10 dried chillies
• 1 teaspoon of belacan (prawn paste)
• 1/4 teaspoon of salt
• 1 tablespoon of sugar
Other ingredients
• 2 hard boiled eggs (cut into half)
• 3 small fish (sardines or smelt fish)
• 1 small cucumber (cut into slices and then quartered)

Method:- 1. Just like making steamed rice, rinse your rice and drain. Add the coconut milk, a pinch of salt, and some water. Add the pandan leaves into the rice and cook your rice.
2. Rinse the dried anchovies and drain the water. Fry the anchovies until they turn light brown and put aside.
3. Pound the prawn paste together with shallots, garlic, and deseeded dried chilies with a mortar and pestle. You can also grind them with a food processor.
4. Slice the red onion into rings.
5. Soak the tamarind pulp in water for 15 minutes. Squeeze the tamarind constantly to extract the flavor into the water. Drain the pulp and save the tamarind juice.
6. Heat some oil in a pan and fry the spice paste until fragrant.
7. Add in the onion rings.
8. Add in the ikan bilis and stir well.
9. Add tamarind juice, salt, and sugar.
10. Simmer on low heat until the gravy thickens. Set aside.
11. Clean the small fish, cut them into half and season with salt. Deep fry.
12. Cut the cucumber into slices and then quartered into four small pieces.
13. Dish up the steamed coconut milk rice and pour some sambal ikan bilis on top of the rice.
14. Serve with fried fish, cucumber slices, and hard-boiled eggs.
Courtesy of www.rasamalaysia.com

Nasi Himpit Sup Daging/Ayam

Dihantar oleh nurqush
Thursday, 01 September 2005
Untuk sajian 6 orang

Bahan bahan yang diperlukan....

Dua bungkus nasi himpit (Adabi)
3 biji telur yang direbus }
4 keping tauhu (digoreng) }
8 tangkai cili padi (dihiris halus) } untuk
sedikit Tauge } hiasan
3 helai daun sup }
3 helai daun bawang }
Setengah kilo daging lembu/ayam (direbus sehingga empuk)
5 biji kentang (dibelah 4 khusus utk membuat sup)
Sebungkus Sup Bunjut....

Cara Membuat Sup Daging/Ayam

• Daging/ayam di potong kecil dan di cuci dengan tepung gamdum (untuk daging sahaja bagi menghilangkan bau hanyir daging
• kemudian toskan dan rebus bersama sup bunjut selama lima jam.
• Apabila hampir empuk barulah di masukan kentang.
• Tunggu sehingga kentang empuk dan bolehlah di hidangkan bersama nasi himpit jangan lupa tabur bahan hiasan seperti telur,tauhu dan sebagainya....
Selamat menjamu selera....

Nasi baryani Batu Pahat

oleh: mrsdayat

mrsdayat@myresipi.com
Resepi asal dari pakcik sy yg biase msk utk kenduri..tp sy dah diubah suai sket utk lebih memudahkan..=) Nasi baryani ni mmg glemer kat my hometown (rasenye 1 malaya kot..hihihii)...sedap dimakan bersama daging baryani,ayam masak merah dan paceri nanas..

Created on : 27-05-2007
Bahan-bahan ( 4org )
• 3 cwn beras basmathi
• sedikit rempah tumis
• *6 ulas bwg merah (blend)
• *5 ulas bwg putih (blend)
• *2"halia (blend)
• setengah biji bwg besar (hiris)
• sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
• 2-3 tbsp minyak sapi
• 1tsp garam
• sedikit pewarna kuning
• gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
• 2tbsp rempah baryani
• 4 setengah cwn air
• setengah cwn susu cair
Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
8.
masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...

Nasi Beriani Ringkas

oleh: Mat Gebu
Mat Gebu@myresipi.com
Mudah dan ringkas

Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )
• 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
• 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
• 1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
• 3 biji bawang besar, dihiris halus
• 5 ulas bawang merah*
• 5 ulas bawang putih*
• 2 inci halia*(*dikisar halus)
• 1 batang kayu manis
• 1 kuntum bunga lawang
• 5 kuntum bunga cengkih
• 4 biji buah pelaga
• 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
• Segenggam daun ketumbar
• Segenggam bawang goreng
• 1/2 cawan gajus
• 1/2 cawan kismis
• Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
• 1 kiub ayam maggi
• Garan secukup rasa
• Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)
Cara-cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
3. Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.

Nasi Tomato

sumber sudah lupa'

Bahan-bahannya
1.2 kg beras A1 ( cuci & toskan )
10 gm halia dihiris
150 gm bawang besar dihiris
15 gm bawang putih dihiris
10 gm kulit kayu manis
5 gm bunga lawang
2 gm buah pelaga
80 gm buah tomato paste
100 gm tomato paste
210 ml susu cair
garam secukup rasa
10 gm gula
180 gm minyak sapi

Cara Membuatnya
Panaskan Minyak , Tumis Bawang Besar , Bawang Putih , Halia , Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang , Buah Pelaga & Buah Tomato. Tumis Hingga Garing & Berbau Harum. Kemudian Masukkan Tomato Paste. Bila Sudah Garing Masukkan Air & Susu Cair , Biar Mendidih & Rasalah Garamnya, Masukkan Gula Dan Beras , Tanak Hingga Masak. Setelah Masak Bolehlah Angkat & Hidangkan.

Nasi Tomato Bonda

Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk membuat nasi tomato:
1.Tomato (dicincang dadu)
2.Tomato Puree (satu tin kecil)
3.Halia (dikisar halus)
4.Bawang Besar dipotong Dadu (2 Labu)
5.Minyak Masak
6.Marjerin
7.Rempah Tumis
8.8 pot Beras
9.Sedikit Daun Pandan.
10.Sedikit air
11.Garam
12.Serbuk Perasa

Bahan-Bahan untuk Membuat Ayam Masak Merah Madu:
1.Ayam yang telah digoreng.
2.Halia (dikisar)
3.Bawang Putih 1 Labu dan Bawang Merah 2 Labu dikisar bersama
4.2 camca besar Madu
5.Sos Tomato
6.Cili kering dikisar
7.Sedikit Minyak Masak
8.Bawang Besar,Cili Hijau dan Cili Merah (sekadar hiasan)
9.Garam
10.Serbuk Perasa
11.Gula
12.Air

Cara-Cara Memasak Nasi Tomato:
1.Panaskan sedikit minyak masak di campur dengan Marjerin.
2.Setelah panas,masukkan rempah tumis.
2.Selepas itu,masukkan pula halia dan bawang besar sehingga naik bau.
3.kemudian masukkan tomato yang dipotong dadu dan sedikit air bagi membolehkan tomato tadi sedikit hancur,garam dan sedikit serbuk perasa.
4.Masukkan pula tomato puree.
5.masak sampai pes untuk nasi tomato tadi sedikit hancur.
6.setelah pes tadi kelihatan hancur masukkan pula beras yang telah dicuci ke dalam pes tadi.
7.Masukkan pula air mengikut sukatan beras dan daun pandan.
8.Tunggu Nasi Tomato tadi sehingga masak.

Cara-Cara Memasak Ayam Masak Merah Madu:
1.Panaskan Minyak
2.Tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia yang dikisar sehingga naik bau.
3.kemudian masukkan cili kisar.
4.kacau sampai kelihatan garing dan naik bau.
5.masukkan sos tomato dan madu,sedikit serbuk perasa,gula,garam dan air.
6.masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7.gaul sehingga sebati.
8.Akhir sekali Bawang Besar,Cili Hijau dan Cili Merah untuk hiasan hidangan ayam masak merah madu tadi.

Boleh dihidangkan bersama-sama Rendang Daging, Kari Ayam, Acar Nenas dan lain-lain mengikut kesesuaian citarasa anda.
sumber: Zamzuhaili Azrin

Nasi Serai Serta Dengan Lauk Pauk

sumber ;- Roziyati
Nasi Serai

Bahan A
Beras Basmathi Dicuci & Direndam Sebentar Kemudian DiTOSKAN.

Bahan B
Bawang Merah, Bawang Putih, Halia DiKISAR (Blend lah tu)
Serai Di titik-titik.

Minyak Untuk Menumis

cara-caranya

Panaskan rice coooker. Tumis Bahan B . Masukkan Beras dan digaul rata
Tuangkan air masukkan garam dan akhirnya biarkan sehingga nasi itu masak.

------------------------------------------------------------------------
SAMBAL TUMIS UDANG
Lada, Bawang Merah, Bawang Putih, Belacan - BLEND kemudian tumis - masukkan garam kemudian sedikit gula .Bila lada dah garing masukkan udang last sekali masukkan air asam dan biarkan sehingga masak.

-----------------------------------------------------------------------------------
AYAM FIKA - Mami Asmah Laili
Bahan-Bahan
2 ekor ayam (buang kulit dan lemak, potong 10) – (boleh juga di
gantikan dengan 1½ kilo daging lembu atau kambing – dihiris ikut
suka hati)
1 cawan bawang besar kisar
1 sudu makan halia kisar
½ sudu makan bawang putih kisar

Tiga bahan berikut ini hendaklah disangai wangi dan kisar kering:-
3 sudu makan rata ketumbar biji
2 sudu makan jintan kasar
2 sudu makan jintan halus


15 batang lada merah
1 sudu teh garam masala
4 biji tomato (potong 4)
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
2 helai daun pandan (disimpul)
1 cawan tairu
10 biji badam (di kisar)
5 biji buah pelaga (di pecah-pecahkan)
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kayu manis
1 tin kecil tomato puree
2 batang lada merah (belah jangan putus)
2 batang lada hijau (belah jangan putus)
4 cawan air
½ cawan minyak sayur
Sedikit garam

Cara Cara
1. Goreng lada merah dengan sedikit minyak selama 5 minit, kemudian kisar hingga halus. Satelah itu campurkan dengan rempah yang di kisar kering, serta garam masala.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis daun pandan hingga wangi. Masukkan buah pelaga, kayu manis dan bunga cengkih. Apabila naik aromanya, masukkan bawang kisar dan biarkan sehingga layu dan kekuningan .
3. Masukkan pula halia dan bawang putih kisar, masak lagi hingga wangi. Masukkan pula rempah cili, dan tumis selama 10 minit.
4. Biarkan sehingga rempahnya gareng, baru masukkan tomato, daun pudina, daun ketumbar, dan garam. Masak lagi sehingga naik aromanya.
5. Masukkan ayam dan gaul rata, supaya ayam dan rempah betul-betul sebati. Tuangkan secawan air dan masak lagi selama 5 minit Gaul rata, jika terlalu pekat tambah lagi airnya. Masukkan badam kisar, tairu dan tomato puree. Biarkan sehingga ayamnya empuk dan kuahnya pekat. Masukkan lada hijau dan lada merah.
6. Setelah ayamnya empuk, kecilkan api dan biarkan minyak nya naik. Matikan api. Perlahan-lahan senduk minyaknya dan buang.
7. Semasa menghidang taburkan sedikit hirisan daun ketumbar. Enak di makan dengan sebarang jenis roti atau nasi.
----------------------------------------------------------------------------------
AYAM SAMBAL SIAM - Petikan dari Buku Favourite Dishes from Tunku's Kitchen)
500gm ayam dipotong kecil
150 ml santan pekat
30 ml minyak masak
Kisar:
20 tangkai cili kering
6 biji bwg merah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
Hiris nipis:
6 helai daun limau purut
3 btg serai
4 cm lengkuas
3 cm belacan dibakar & kisar (saya tumbuk je)
2 sudu makan kerisik
garam
gula

hiasan:
2 helai daun limau purut (hiris nipis)
2 ulas bwg putih (hiris nipis & goreng garing)

Cara :
1. Panaskan minyak, goreng seketika hirisan kunyit bersama halia, bwg merah & cili kisar. Masukkan serai, lengkuas
& belacan hingga naik bau. (Dlm senarai bahan2 kunyit dikisar, tapi kat cara-cara ni kunyit dihiris, jadi saya kisar je kunyit tu)
2. Masukkan ayam dan biarkan masak.
3. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
4. Perlahankan api dan biarkan mendidih. Masukan pula daun limau purut.
5. Angkat dan hiaskan, sedia untuk dihidang.
(Dlm cara-cara ni takde pulak dimention bila nak masuk kerisik, jadi saya masukkan last sekali,
kacau2 5 minit kot pastu angkat).
-----------------------------------------------------------------------------------

Nasi Minyak dan Acar Darat

sumber:
ogyrosli

Nasi Minyak
Bahan :

2 tin susu beras basmathi (basuh dan tos)
1 1/2 tin air
1/2 tin susu evaporated (susu cair), dicampurkan dengan 1 sudu besar orange Sunquick
1 senduk minyak sapi
2 biji bawang besar, hiris bulat
1/2 cawan raisin
1/2 cawan biji gajus atau badam (ikut pref.. nak letak dua-dua pun boleh)
sedikit pewarna kuning
rempah tumis
2 helai daun pandan, simpulkan

Bahan diblend :
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
seketul halia

Cara:
(Masak menggunakan electric rice cooker)
1. Letak periuk atas api.
2. Panaskan minyak sapi. Bila panas, masukkan rempah tumis. Wangi sikit, masukkan bahan diblend. Kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan air dan susu yang bercampur dengan orange tadi. Masukkan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.
4. Pindahkan periuk ke rice cooker.
5. Masukkan beras dan biarkan hingga nasi kering
6. Renjiskan pewarna kuning, masukkan raisins dan badam.
7. Biarkan sehingga nasi masak betul barulah dikacau. Nanti nasi akan jadi dwi warna - putih dan kuning.

Acar Darat

Bahan :
1 biji nenas
2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air panas dan tumbuk
sedikit garam, sedikit gula

Cara :
1. Buang kulit nenas, potong dan hiris keping-keping kecil
2. Basuh timun, belah 4 dan hiris nipis-nipis
3. Hiris cili merah
4. Hiris bawang besar
5. Dalam mangkuk salad, campurkan semua bahan dan letak garam/gula
6. Sejukkan dalam fridge sebelum di makan.


Ayam Masak Merah
posted by ogyrosli at 11:18 AM
Bahan:
1 ekor ayam, potong 12. Bersihkan.
1 cawan santan
1 cawan raisins
2 biji kentang, potong wedges, goreng dalam minyak banyak dan toskan
1 batang carrot, potong-potong
1/2 cawan kerisek
Minyak untuk menumis
Sedikit rempah tumis - kayu manis, buah pelaga, cengkeh dan bunga lawang
sedikit garam, sedikit gula

Bahan kisar
2 cawan cili
5 batang serai,
1 ketul lengkuas,
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah tumis dan masukkan bahan kisar.
2. Setelah naik minyak, masukkan ayam.
3. Kacau hingga ayam sedikit masak.
4. Masukkan santan dan kacau hingga ayam masak. Masukkan garam dan gula
5. Masukkan raisins, kerisek, carrot, dan kentang goreng.
6. Kacau sekejap dan tutup api
Wednesday, June 08, 2005


Kurma Ayam / Daging
posted by ogyrosli at 4:24 PM
Bahan :
1 ekor ayam potong 12
atau
1 kg daging (potong besar-besar)
1/2 kg santan atau santan dari 1 biji kelapa
3 biji kentang
3 biji bawang besar, potong 4
3 biji cili merah (belah 2)
sedikit kacang peas
5 biji bawang merah, hiris, gaul dengan sedikit garam dan goreng, buat bawang goreng
3 sudu besar rempah korma
rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkeh)
minyak untuk menumis
sedikit garam dan gula

Untuk diblend :
2 biji cili hijau
2 biji tomato merah
sedikit kunyit hidup
6 biji bawang putih
6 biji bawang merah
seketul besar halia

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan rempah tumis hingga wangi
2. Masukkan bahan diblend. Kacau lagi hingga naik minyak.
3. Masukkan rempah kurma'. Kacau lagi hingga wangi.
4. Masukkan ayam atau daging. Kacau dan biarkan sehingga separuh masak. (Masukkan sedikit air jika perlu)
5. Masukkan santan dan masak hingga ayam/daging masak.
6. Masukkan kentang dan biarkan kentang empuk
7. Masukkan cili merah dan bawang besar
8. Letak garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
9. Masukkan bawang goreng dan kacang peas.
10. Tutup api

Sesuai dimakan bersama nasi minyak, ayam merah dan acar

Nasi minyak hujan panas

sumber;
Makyong@myresipi.com

Bahan-bahan ( 5 orang )
• 4 cawan beras basmati
• 5 cawan air
• 2 kiub ayam
• 2 helai daun pandan
• pewarna merah, kuning dan hijau
• [bahan tumis]
• 1/2 inci halia
• 2 ulas bawang putih
• 1/2 biji bawang besar
• 2 sudu besar minyak masak
• 1 sudu besar minyak sapi
• 1 batang kulit kayu manis
• 2 kuntum bunga lawang
• 3 kuntum bunga cengkih
• 3 biji buah pelaga
• [bahan hias]
• bawang goreng
• kismis
Cara-cara
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

Nasi Minyak versi Bonda

aku dah lupa sumbernya..maaf ya..
3 cawan beras (rendam )
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan
Garam (agak-agak je)
Gula (agak-agak gak)
Warna kuning, hijau, merah (warna lampu isyarat)

Bahan Tumis
1 biji bawang besar (mayang nipis-nipis)
3 ulas bawang merah ( mayang )
2 ulas bawang putih ( " )
1 inci halia ( " )
5 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Bahan Hiasan:
Bawang goreng
Kismis (goreng dengan api pelahan sekejap je)

cara:

Panaskan minyak sapi dengan minyak masak, masukkan bahan tumis biar garing, masukkan air, garam, gula dan daun pandan biarkan mendidih, masukkan susu cair dan beras. Masak seperti nasi biasa gak (guna rice cooker senang) Bila hampir kering tuangkan sedikit warna warni kat atas nasi tu dan biarkan kering betul-betul boleh di kacau biar menjadi warna warni gitu Boleh le taburi bawang goreng dengan kismis goreng .

Pajeri Nenas Bonda
Bahan:
1 biji nenas kecil (potong bulat dan potong tepi jangan putus) - celur sekejap dan toskan
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih "
1/2 inci halia "
1 camca besar cili kisar
1/2 inci kulit kayu manis )
3 biji bunga cengkih ) rempah kasar
1 biji buah pelaga )
1 biji bunga lawang )
3 camca besar tomato puri
Gula (ikut cita rasa)
Garam secukupnya
Kismis

Cara:
Panaskan minyak tumis bawang, halia dan rempah kasar biarkan garing skit masukkan cili kisar dan goreng sekejap biar nampak garing boleh lah masukkan tomato puri, masukkan gula dan garam secukupnya. Bolehlah masukkan nenas yang telah dicelur sekejap tadi. Kacau biar rata. Tutup periuk dan api pelahan biarkan nenas mesra gitu. Jangan masuk air sebab nenas akan mengeluarkan airnya. Masak agak lama supaya sos nya meresap dalam nenas kemudianbolehlah masukkan kismis .


Kurma Ayam
Bahan:
Ayam (potong ikut suka)
Bahan tumis
Bawang merah
Bawang putih
Halia
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
1 biji buah pelaga
Rempah kurma
Minyak sapi
Minyak masak
Santan
1/2 cawan susu cair campurkan dengan 1/2 biji limau nipis (jadi tairu)
Ubi kentang (potong)
Bawang besar (potong 4)
Cara:
Masak air dalam periuk masukkan serbuk kunyit skit dan garam skit, bila mendidih masukkan ayam kasi celur sekejap aje. Tos kan. Goreng ayam ini sekejap aje jangan sampai garing (saya buat gini sebab tak mau isi ayam jadi hancur) . Toskan.

Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan masukan bahan tumis, goreng sampai garing baru masukkan rempah kurma. Guna api pelahan dan biarkan rempahnya betul-betul masak baru masukkan santan , tairu dan daun pandan, di ikuti ayam. Masukkan garam, gula . Akhir sekali masukkan ubi kentang dan bawang besar . Nampak pekat skit boleh lah angkat.


Sambal Mangga
Beberapa bji cili merah
Cili api (jika suka)
Limau nipis
Nenas potong kecil-kecil
Buah tomato
Buah mangga (hiris halus-halus)
Gula, garam
sedikit cuka (jika suka)
Tumbuk cili cam sambal lain gak, cuma tambahkan bahan-bahan potong tadi dan masukkan garam dan gula , masukkan jus limau nipis. (saya buat tak pedas sebab anak nak makan )


Ini adalah resipi bonda saya, saya tabik spring kat bonda saya kalau bab masak....memang cedap tau. Kalau pajeri nenas tu memang menjilat jari. Kalau kenduri kat umah pajeri tu memang peberet kita orang.

alfatehah..

burger III

sumber " mamafami

nota daripada mama:
It's a simple and fast recipe of Beef Burger. I got this recipe from my dearest friend Haleema who has now moved to South Africa with her family. Thanks Haleema and miss you loads....


BEEF BURGER

Ingredients :

Minced meat
Onion ~ finely diced
Tomato ~ finely diced
Corriander leaves ~ finely chopped
1 Egg ~ lightly beaten
Bread crumbs
Salt to taste
Black pepper ~ freshly grounded

Method :

1. Mix all and shape into burger shapes.
2. Fry

burger

sumber: norzailina

10 g mentega
1 labu bawang besar, dicincang halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
300 g daging cincang
90 g serbuk roti
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camb herba campuran (ikut suka)
2 camb minyak
garam, serbuk lada sulah secukupnya

Cairkan mentega, goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Angkat dan biar sejuk kemudian campurkan dengan semua bahan lain kecuali minyak. Bentukkan menjadi 6 burger, letak atas dulang dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 min. Panaskan minyak dalam kuali leper, goreng burger di kedua-dua belah hingga keperangan dan masak.

Nota: Pastikan minyak cukup panas (guna kuali non-stick sebaik-baiknya), kemudian perlahankan api sedikit dan letak daging burger. Biar ia cukup keperangan sebelum diterbalikkan, jangan kerap diubah kedudukannya di dalam kuali atau membalikkan sebelum ia cukup perang kerana ini boleh menyebabkan ia pecah.

Misalnya, bolehkah saya menambah tepong gandum atau jagung di dalam adunan agar adunan tidak terlalu lembik dan senang untuk dibentuk? Agar adunan burger mudah dibentuk, campurkan dengan serbuk roti dan sedikit saja tepung gandum atau tepung jagung. Jika mahukan burger tahan lama, open-freeze (dinginbekukan setiap sekeping atas kepingan kecil kertas kalis minyak yg diatur atas dulang), kemudian lapiskan setiap sekeping (tanpa membuang kertas tadi). Bungkus dan simpan di dalam freezer. Bila hendak digunakan, contohnya esok, malam ini keluarkan dari freezer dan letak di atas rak peti sejuk yg biasa.

Petua dan tips daripada Dr.Fatma..

very useful..
Petua dan tips daripada Dr.Fatma..

(From Dr. Fatma's tafsir Al-Quran class How to use the Surah Al Fatihah)

1. To make someone (YOUR Husband, your children) think of you all the time :
* Read the Al-Fatihah 14 times before going to sleep.

2. For terminal diseases:
* Read the Al-Fatihah 41 times and blow it in the water. Drink and take a bath with that water.

3. For the mentally ill:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the person's head once in the morning and once at night, everyday without fail.

4. When in extreme pain:
* Read the Al-Fatihah 3 times and blow it in a glass of water and drink it.Then, read the Al-Fatihah while rubbing the area that is in pain.

5. For babies who cry at night or at any time:
* Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the baby's head.

6. For injury : ex: Cut, Bee sting, Bleeding, Finger got slammed by the door
* Read the Al-Fatihah 3 or 7 times, using your thumb, take your saliva from the "langit-langit" of your mouth and rub it onto the injured area.

All of the above INSYAALLAH will work with several conditions:
* Believe that the Al-Fatihah is the best "penawar" for everything
* Read it with full "khusyuk"
* Tawakal to Allah
* Use it with GOOD "niat" /intentions.

Untuk yg berhajat: (percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh,dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka,diampunkan dosa dan sebagai nye):

* Dilakukan pada hari Jumaat selepas sembahyang Asar sehinggalah masuknye waktu Maghrib.
* duduk menghadap kiblat
* lakukannye dgn khusyuk dan yakin yg Allah akan membantu kita
* Baca lah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Allah berulang-ulang sepanjang-panjang kita duduk selepas sembahyang asar sehinggalah masuknye waktu maghrib.
* Masuk sahaja waktu Maghrib, di kala the first "Allahuakbar" dilaungkan, terus lah angkat tangan dan berdoa kepada Allah yg MAHA berkuasa dgn apa yg dihajati.
* Buat sebanyak 3 Jumaat berturut turut.

Mintak lah yg baik baik. Niat biar baik. InsyaAllah akan dimakbulkan oleh Allah. Wallahualam.

Notes taken fm Ustazah Fatma's last lecture session taken by her closest friend, Ani:-

Untuk awet muda both internal & external.
1.Zikir - Baca
" Ya Badiyah " 1 x
" Ya Nur " 1 x
" Ya Hadi " 1 x
" Ya Allah " 3 x

Baca dan tiup ke tapak tangan dan sapu ke raup muka kita pada tiap hari.

2.Baca ayat Al Waqiah , ayat ke 35,36,37 dan 38, pada tiap selepas sembahyang subuh ke air dan minum. (air rawatan dalaman to look young and feel young inside)

3.Baca Al Waqiah tiap tiap hari sebelum tidur kita akan kaya dengan ketenangan jiwa.

4.Baca Al Waqiah Ayat 19 untuk yang selalu sakit kepala. Moga-moga boleh menghilang/meredakan.