Sunday, October 12, 2008

Nasi Minyak dan Acar Darat

sumber:
ogyrosli

Nasi Minyak
Bahan :

2 tin susu beras basmathi (basuh dan tos)
1 1/2 tin air
1/2 tin susu evaporated (susu cair), dicampurkan dengan 1 sudu besar orange Sunquick
1 senduk minyak sapi
2 biji bawang besar, hiris bulat
1/2 cawan raisin
1/2 cawan biji gajus atau badam (ikut pref.. nak letak dua-dua pun boleh)
sedikit pewarna kuning
rempah tumis
2 helai daun pandan, simpulkan

Bahan diblend :
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
seketul halia

Cara:
(Masak menggunakan electric rice cooker)
1. Letak periuk atas api.
2. Panaskan minyak sapi. Bila panas, masukkan rempah tumis. Wangi sikit, masukkan bahan diblend. Kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan air dan susu yang bercampur dengan orange tadi. Masukkan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.
4. Pindahkan periuk ke rice cooker.
5. Masukkan beras dan biarkan hingga nasi kering
6. Renjiskan pewarna kuning, masukkan raisins dan badam.
7. Biarkan sehingga nasi masak betul barulah dikacau. Nanti nasi akan jadi dwi warna - putih dan kuning.

Acar Darat

Bahan :
1 biji nenas
2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air panas dan tumbuk
sedikit garam, sedikit gula

Cara :
1. Buang kulit nenas, potong dan hiris keping-keping kecil
2. Basuh timun, belah 4 dan hiris nipis-nipis
3. Hiris cili merah
4. Hiris bawang besar
5. Dalam mangkuk salad, campurkan semua bahan dan letak garam/gula
6. Sejukkan dalam fridge sebelum di makan.


Ayam Masak Merah
posted by ogyrosli at 11:18 AM
Bahan:
1 ekor ayam, potong 12. Bersihkan.
1 cawan santan
1 cawan raisins
2 biji kentang, potong wedges, goreng dalam minyak banyak dan toskan
1 batang carrot, potong-potong
1/2 cawan kerisek
Minyak untuk menumis
Sedikit rempah tumis - kayu manis, buah pelaga, cengkeh dan bunga lawang
sedikit garam, sedikit gula

Bahan kisar
2 cawan cili
5 batang serai,
1 ketul lengkuas,
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah tumis dan masukkan bahan kisar.
2. Setelah naik minyak, masukkan ayam.
3. Kacau hingga ayam sedikit masak.
4. Masukkan santan dan kacau hingga ayam masak. Masukkan garam dan gula
5. Masukkan raisins, kerisek, carrot, dan kentang goreng.
6. Kacau sekejap dan tutup api
Wednesday, June 08, 2005


Kurma Ayam / Daging
posted by ogyrosli at 4:24 PM
Bahan :
1 ekor ayam potong 12
atau
1 kg daging (potong besar-besar)
1/2 kg santan atau santan dari 1 biji kelapa
3 biji kentang
3 biji bawang besar, potong 4
3 biji cili merah (belah 2)
sedikit kacang peas
5 biji bawang merah, hiris, gaul dengan sedikit garam dan goreng, buat bawang goreng
3 sudu besar rempah korma
rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkeh)
minyak untuk menumis
sedikit garam dan gula

Untuk diblend :
2 biji cili hijau
2 biji tomato merah
sedikit kunyit hidup
6 biji bawang putih
6 biji bawang merah
seketul besar halia

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan rempah tumis hingga wangi
2. Masukkan bahan diblend. Kacau lagi hingga naik minyak.
3. Masukkan rempah kurma'. Kacau lagi hingga wangi.
4. Masukkan ayam atau daging. Kacau dan biarkan sehingga separuh masak. (Masukkan sedikit air jika perlu)
5. Masukkan santan dan masak hingga ayam/daging masak.
6. Masukkan kentang dan biarkan kentang empuk
7. Masukkan cili merah dan bawang besar
8. Letak garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
9. Masukkan bawang goreng dan kacang peas.
10. Tutup api

Sesuai dimakan bersama nasi minyak, ayam merah dan acar

No comments: