Sunday, October 12, 2008

Nasi Lemak Lengkap

sumber:kakpah shery

Nasi lemak ini gabungan nasi lemak negeri Perak & Sarawak...
Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi/beras wangi/beras biasa
5 cawan air (ikut jenis beras)
200ml santan pekat
2 sudu teh garam
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
3 hirisan halia
2 batang serai (diketuk)
1 sudu teh lada hitam biji

Cara-cara:
Bersihkan beras. Masukkan dalam periuk letrik. Kemudian masukkan air, santan pekat, bawang merah, hirisan halia, garam, serai & lada biji. Gaul rata supaya semua garam larut & bahan2 sebati. Masak seperti biasa. Tunggu sehingga nasi betul2 masak barulah dibalik2kan (org Perak kata diserih2kan).


Sambal Udang

Bahan-bahan:
250gram udang basah (kupas, buang urat, bersih & toskan)
2 sudu besar cili kisar (klu nk pedas boleh tambah lg)
1 sudu teh serbuk cili (jika suka)
Sebesar ibu jari belacan (bakar, hancurkan dgn air panas)
6 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam jawa
Garam & gula
Minyak utk menumis
Air secukupnya

Cara-cara:
Tumis cili kisar & bawang hingga naik bau. Masukkan belacan, biar sebentar. Kemudian masukkan udang, gaul rata & tunggu udang masak baru masukkan air asam jawa, garam & gula. Tambah air jika terlalu kering. Sesuaikan rasa, masin, manis & masamnya. Hidangkan bersama nasi lemak.


Ayam Goreng Bercili (Lauk tambahan jika suka)

Bahan-bahan:
6-8 ketul ayam (bersih & toskan)
2 sudu cili kisar
4 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Gaul ayam dengan garam & serbuk kunyit. Goreng ayam hingga garing & masak. Ketepikan. Tumis cili kisar, bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar, garam & gula. Akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Balik2kan hingga rata & sebati. Boleh dihidangkan bersama nasi lemak & nasi minyak & sebagainya.


Bahan-bahan sampingan lain:
Telur rebus (dibelah 2)
Kacang tanah (digoreng dgn minyak)
Ikan bilis (digoreng garing)
Timun (dipotong nipis bulat)

No comments: