Thursday, January 31, 2008

blog pisang sedunia..

agaknya aku patut tukar blog aku ni kepada blog pisang sedunia..he..he..he..orang desa, makan makanan yang tumbuh di desa..itulah PISANG..

Muffin coklat pisang

Created on : 07-02-2007
oleh: yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 biji )
• 100g pisang
• 100g tepung gandum
• 50g mentega-cairkan
• 20g serbuk koko
• 50g gula halus
• 1 biji telur- suhu bilik
• 1 sudu kecil baking powder
• 50ml susu segar
• walnut secukupnya (optional)

Cara-cara
1. Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
3. Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
4. Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
5. Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
6. Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
7. Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
8. Letakkan walnut di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit.

Banana Cup Bread

sumber: Vania

26-MAY-2006
Banana Cup Bread
This is one of my fave recipes to use leftover ripe banana.

Teksturnya gak selembut cake tapi empuk banget! Aroma pisang berpadu dengan gurihnya kelapa kering.
Kalau lagi kepengen banget bikin, padahal pisangnya belum terlalu matang?
Gampang...! Biar aroma pisangnya tetap terasa,
Masukan saja kedalam microwave selama 2-3 mnt, dengan temperatur high.

Bahan:
3 cups all-purpose flour
1 tsp baking soda
3/4 tsp salt
3 large eggs
2 cups sugar
1-1/3 cups vegetable oil
2 tbsp pure vanilla extract
1-1/2 cups ripe mashed banana
1 cup unsweetened shredded coconut
1 cup walnuts or pecans, toasted & finely chopped **
1/2 cup buttermilk ***

Preheat the oven to 350 F.
*Coat two 9 by 5 inch loaf pans with cooking spray; set aside.
In a large bowl, whisk together the flour, baking soda, and salt; set aside.
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat the eggs, sugar, and vegetable oil on medium-low speed until combined.
Beat in the flour mixture.
Add the vanilla, banana, coconut, nuts adn buttermilk, and beat just to combine.
Divide butter evently between prepared pans; smooth with an offset spatula.
Bake, rotating pans halfway through, until a cake tester inserted in the centers comes out clean, 60-65 minutes.
Transfer to a wire rack to cool for 10 minutes.
Remove loaves form pans and let cool completely.
Bread can be kept at room temperature, wrapped well in plastic, for up to 1 week, or frozen for up to 3 month.

Note:
* Ganti loyang loaf dengan cetakan muffin, alasi dengan paper cup.
** Walnut atau pecan bisa diganti dengan kacang mete yg sudah dicincang kasar dan dipanggang.
Bisa juga diganti dengan parutan keju atau chocolate chip.
*** Kalau mau bikin sendiri pakai 2/3 cup susu + 2/3 tbsp cuka/air perasan lemon,
diamkan selama 15 menit~akan jadi susu yg asam & kental.

Thanks alot Vania
http://v-recipes.blogspot.com/

BENGKANG PISANG

bahannya..
400 g pisang berangan/emas/rastali
50 g gula merah } dimasak & ditapis
100 ml air }
80 g gula pasir
100 ml santan – dari 1/4 biji kelapa
½ camt garam
110 g tepung gandum
1 biji telur
Cara membuatnya:
1. Lecek pisang hingga hancur. Campurkan dengan air gula merah, gula, santan, garam, tepung gandum dan telur.
2. Ratakan adunan ke dalam loyang 20 cm yang dilengser minyak.
3. Kukus selama 20-25 minit atau hingga masak.
________________________________________
sumber: Azlin Ahmad

APAM PISANG

ambik dari MaDiha FP

APAM PISANG
(sumber SIL)

Bahan2
2 cawan pisang yang dilecek
2 cawan gula – MaDiHa guna 1 ½ cwn sj
2 cawan santan
5 1/4 cawan tepung gandum]
2 s/k soda bikarbonat] diayak bersama

Cara2 Membuat
1. Panaskan periuk kukusan dengan diisikan air secukupnya.
2. Satukan pisang, gula dan santan. Gaulkan sehingga gula agak hancur.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran 45 minit

Note : MaDiHa buat ½ adunan sahaja. Dan menggunakan acuan kecil jadi masa mengukus lebih singkat.. tp kena kukus berulang2 utk menghabiskan adunan

Harum Manis

tepek lagi..

Harum Manis
Kiriman : Jeni
Sumber : Siti Mastura
semalam nak perabiskan pisang sebelum dia lembik dan lebam, saya cuba resipi Harum Manis ni. Memang sedap apam ni. Lain dari yang lain sebab ada pisang slice kat atasnya. Mula-mula ingatkan akan terasa kegulamerahannya. Tapi rasa saya, rasa pisang tu dah meresap dalam apam tu. Memang yummy. Encik suami makan 7 ketul sekali hadap.

Saya ikut tips Leen Kakaktomei. Letak separuh saja dalam acuan lompang tu sebab dia naik membuak dan menyenget macam menara pisa bila letak 3/4 acuan. Memang satu adunan dapat dalam lebih kurang 40 ketul.

Bahan-bahannya
300 gm gula melaka
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate of soda
(3 bahan diatas diayak)
1/4 sudu teh garam
1 sudu maka esen vanilla
50 gm mentega, dicairkan
8-9 biji pisang raja dihiris bulat tipis

Cara-caranya
1. Masak gula melaka dengan air hingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Pukul telur dan gula hingga naik.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan esen vanilla dan mentega cair serta sirap gula melaka dan kacau hingga sebati.
5. Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega.
6. Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan, isikan tiga suku penuh sahaja lalu letakan hirisan pisang keatas adunan.
7. Kukus kesemua adunan itu selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu.

Cemput Johang

kelakar nama resepi ni..cari punya cari resepi cekodok pisang..jumpa yang ni..
maaf ya..akak tepek resepi kat sini..nak cuba..

Cemput Johang
Julai 19,2007
Ni apa punya perkataan laa…
Cemput = cekodok + jemput-jemput
Johang = Johor + Pahang
Cemput Johang, maknanya cekodok hasil nukilan orang Johor dibantu oleh idea orang Pahang..hehehhe kat bawah ni resepinya.


Bahan A:
• Tepung gandum (jumlah bergantung kepada kapasiti dan keperluan sejagat)
• sedikit garam
• air panas (yang baru mendidih)
Bahan B :
• ikan bilis (digoreng dan ditumbuk sehingga separa hancur)
• Daun sup (racik halus)
Cara membuatnya :
• Adun tepung dengan bahan B sehingga mesra. taburkan sedikit garam halus dan gaul lagi sehingga benar-benar sebati.
• masukkan air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh yang boleh dibentuk dengan menggunakan sudu. pastikan tepung diadun dengan serata bagi mengelakkan tepung berketul-ketul (akibat tindakbalas dengan air panas)

• gunakan dua sudu untuk membentuk tepung menjadi bulat dan terus goreng dalam kuali.
• Goreng sehingga berwarna kekuning-kuningan. Angkat dan hidangkan.
*bahan B boleh ditukar dengan bawang besar yang dipotong dadu atau apa-apa sahaja bahan yang anda gemari. Selamat Mencuba!

Dipos oleh Bayan
________________________________________

CUCUR PISANG ISTIMEWA

ni pulak aku tepek resepi Puan Puti Mazura


CUCUR PISANG ISTIMEWA
(Puti Mazura Binti Mashudi)

Bahan-bahan serta caranya :

2 mangkuk pisang ( pisang asam ) yang sudah dikupas, buangkan urat dan
lenyek sehingga lembik.
Masukkan 2-3 senduk gula merah dan lenyek & gaul rata.
Masukkan sebiji telur ayam ( yang dipukul kembang jika tak pakai
bicarbonate soda ), gaul rata.
Secubit bicarbonate soda , setengah cawan susu penuh krim dan
semangkuk tepung gandum + secubit garam. Gaul semua rata rata.
Set aside.


Panaskan kuali, masukkan minyak yang banyak. Panaskan.
Api mesti sederhana. Masukkan daun pandan yang telah disimpul
dan bila dah agak garing, keluarkan. Boleh mula gorengkan
jemput-jemput. Either guna hujung jari ataupun dua sudu kecil.
Goreng terendam sehingga agak garing, balik-balikkan. Boleh angkat
dan serve.

P/S : Ttakde bicarbonate soda pun takpe tapi nanti tak gebu,
lembik je. Itu yang orang panggil cekodok penyek.
Alternatively, you boleh guna self raising flour ataupun you pukul
telur ayam hingga kembang sebelum masukkan dalan adunan.
Susu penuh krim tu fresh milk yang tak di skim kan. Susu ideal pun
boleh. Susu tepung anak pun boleh. Mangkuk yang digunakan
( utk sukat pisang dan tepung ) apa apa mangkuk pun boleh tapi
kena sama. Kalau mangkuknya besar, mungkin kena adjust gula,
susu, garam. Bolehlah guna mangkuk nasi cina tu. Tapi ratio tepung
dengan pisang mesti 1:2.

Boleh, memang boleh guna susu ideal/HL. About the gula, you can
use senduk nasi. ( satu senduk nasi lebih kurang 3 sudu makan kot ).
Adjust ikut suka ye. Satu lagi petua, boleh guna gula pasir tapi
kurangkan sikit dan tambahkan 1 sudu makan kicap manis, jangan
letak garam. Betul ni, tak tipu. In fact kalau nak masak pengat,
guna gula pasir + kicap manis.

The food taklah banyak kolestrol. Yang banyak kalori in the
form of sugar. Kekadang I buat letak gula sikit aje. Anggaran satu
senduk. Tapi it actually depends on how ranum the pisang are.
Memang dia sepatutnya rangup di luar and cair di dalam.
Kalau you rasa tak suka "cair" sangat, you can use susu tepung
instead of susu cair. Sebenarnya the same adunan boleh digunakan
untuk buat banana pancake ( kalau tak suka minyak banyak ).
Caranya, panaskan non-stick pan, lengserkan dengan butter
( keluarkan lebihan butter ), masukkan 2 sudu besar adunan dan
ratakan, bila sebelah bawah dah masak, terbalikkan and masak the
other side. Keluarkan and hidangkan panas-panaskan. Kalau nak
lagi menggemukkan ( which is usually delicious ) makan dengan
kuah custard. Bagus untuk breakfast bersama suami atau isteri tercinta

Banana Walnut Cake

ini dari mana yek..lupa

Banana Walnut Cake

180g butter
170g castor sugar (boleh kurangkan klu tak nak manis)
1tsp vanilla essence
3 eggs
240g (peeled weight) ripe bananas, mashed


Sift
180g self-raising flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt


Combine

60ml UHT fresh milk
1 tbsp lemon juice


40g walnuts, coarsely chopped
20g sultanas ( anak2 tak suka zai ubah letak choc. chip)


Grease sides and line a loaf tin with greased baking paper.
Preheat oven to 190C.
Cream butter, sugar and essence until light ang fluffy.
Then beat in eggs, one at a time, beating well after each addition.
Stir in mashed bananas to mix. Fold in sifted dry ingredients.
Add in combined milk and lemon
juice mixture, and stir in walnuts and sultanas to mix.
Pour into prepared pan. Bake in preheated oven at 190C for 20 min
then reduce temperature to 170C and continue bake for 20-25 min until
cooked through when tested with wooden skewer.

--------------------------------------------------------------------------------

Originated : Amy Beh
Diperolihi dari resipidotnet@yahoogroups.com

Banana Cheese Muffins

ini pulak dari mama aida..

Banana Cheese Muffins

100g butter
75g Philadelphia cream cheese (at room temp)
75g soft brown sugar
11/2 tbsp golden syrup
1 large egg
1/2 tsp vanilla essence
200g self-raising flour
1tsp baking powder
2 tbsp whipping cream
150g ripe bananas (preferably pisang emas), mashed
1 tsp lime juice

Line muffin pan with paper muffin cups. Preheat oven to 200C.

Cream butter, cream cheese,brown sugar and golden syrup
unti light. Add in egg and essence.
Sift in self-raising flour and baking powder, and mix on low speed.
Add in whipping cream, bananas and lime juice to mix.

Fill muffin cups to two-thirds full. Baked in preheated oven for
20-30 min. or untill risen and golden brown.
Posted by Mama Aida

Banana Balls aka Jemput jemput Pisang

ini resepi dari FP kak liza...kak liza maaf ya..saya tepek je rcp kak liza kat sini..bukan apa..cuma senang nak cari bila nak buat nanti...

Banana Balls aka Jemput jemput Pisang


JEMPUT-JEMPUT PISANG

Bahan
10 biji pisang berangan/emas [hancurkan]
1 s/b gula
1 s/b susu tepung atau susu segar
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri
minyak untuk menggoreng

Cara
1. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata.
2. Panaskan minyak.
3. Jemputkan kecil2 dan goreng sehingga kuning keemasan atau agak garing.
Jangan selalu kacau gorengan..nanti ia kemek...tak bulat..

Mufin Pisang n BENGKANG PISANG

ini lagi..........

sumber; sifu chef norzailina nordin dalam sj masakan alaf21

1..Mufin Pisang


Mufin kadangkala keras kerana ia dikacau terlalu lama. Jika adunan sedikit berketul, tak apa (macam cekodok). Kacau satu hala saja dan sebaik-baiknya kacau dengan tangan (kecuali proses pertama memukul gula dengan mentega).

Mufin Pisang
150 ml minyak
150 ml susu segar
150 ml gula kastor
100 g telur
250 g tepung gandum
15 g serbuk penaik
80 g pisang ranum, dilecek

Campur 4 bahan pertama hingga sebati.
Masukkan tepung dan serbuk penaik yg telah diayak.
Bubuh pisang, kacau. Isikan ke dlm cawan kertas yg diletak dlm tin mufin. Bakar pada 190 C selama 20 min.


2..BENGKANG PISANG
400 g pisang berangan/emas/rastali
50 g gula merah } dimasak & ditapis
100 ml air }
80 g gula pasir
100 ml santan – dari 1/4 biji kelapa
½ camt garam
110 g tepung gandum
1 biji telur

Cara membuatnya:
1. Lecek pisang hingga hancur. Campurkan dengan air gula merah, gula, santan, garam, tepung gandum dan telur.
2. Ratakan adunan ke dalam loyang 20 cm yang dilengser minyak.
3. Kukus selama 20-25 minit atau hingga masak.

BANANA & CHOC-CIP MUFFIN

setelah puas jalan-jalan, inilah yang aku dapat..terima kasih daun keladi..

sumber; che mat gebu.
che mat..maaf ya..akak copy n paste je kat sini..tak edit pun.

BANANA & CHOC-CIP MUFFIN
Malam tadi sebelum masuk beradu, sempat jalan2 ke blog "Ujen", nampak banana & choc-cip muffin kat sana, terus teringat ada pisang masak, jadi hari ni mat pun cuba lah buat, memang sedap, lembut dan tak manis sangat. Mat cuma buat 1/2 dari adunan asal dan menghasilkan kurang lebih 12 - 13 biji bergantung pada saiz muffin cup masing2...

Bahan A :-)
2 cawan tepung gandum*
1 camca besar baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam (mat tak letak)*(*digauk rata dan ayak)
3/4 cawan chocolate chip

Bahan B :-)
300 g pisang yang siap dilecek
113 g mentega, dicairkan
1/4 cawan susu segar
2 biji telur gred A
1/2 cawan gula perang (brown sugar)
1 camca teh esen vanilla

Cara membuatnya :-)
• Panaskan oven pada suhu 175C. Alas muffin mould dengan paper cup. Ketepikan.
• Satukan bahan2 A dalam satu bekas. Gaul rata. Ketepikan sebentar;
• Satukan semua bahan B dan kacau dengan wisk hingga semua sebati dan bergaul mesra.
• Tuang ke dalam adunan A dan gaul dengan pantas menggunakan senduk atau spatula. Sudukan 3/4 penuh adunan ke dalam peper cup tadi dan bakar 15 - 20 minit atau hingga masak. Begantung pada keadaan oven masing2.
• Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan. Selamat mencuba!!!
Posted by Mat Gebu

pisang

esok hari minggu bagi terengganu...kat umah aku ada pisang..nak masak apa erk..jemput-jemput pisang ke, mufin pisang..jom merayau umah kengkawan....