Bahan-bahannya:-
900 gm beras (basuh dan toskan)
2 biji kelapa parut
5 cm halia (dititik)
1 batang serai (dititik)
1 helai daun limau purut
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 biji telur (didadar)
Bahan Giling:-
@ sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
Cara :-
1. Kelapa di perah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
2. Masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
4. Taburkan telur dadar di atasnya bila menghidangkan.
aku orang desa, hidup di desa, makan cara desa, berfikir cara desa, bernafas cara desa...dan melihat dunia dari bawah kristal...mmmmm....selesanya..
Tuesday, October 14, 2008
Nasi Beryani
Bahan-bahannya:-
4 cawan beras (basuh dan toskan)
1 cawan susu cair
1 biji air perahan limau
5 sudu besar minyak sapi
4½ cawan air sejuk
Bahan Giling:-
20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1.2 cm halia
Cara :-
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair serta air.
2. Bila mendidih masukkan beras dan biarkan hingga kering airnya.
3. Ambil sekeping ayam beriyani masukkan ke dalam nasi dan tutup semula dengan nasi.
4. Biarkan di atas api hingga nasinya tanak.
4 cawan beras (basuh dan toskan)
1 cawan susu cair
1 biji air perahan limau
5 sudu besar minyak sapi
4½ cawan air sejuk
Bahan Giling:-
20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1.2 cm halia
Cara :-
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair serta air.
2. Bila mendidih masukkan beras dan biarkan hingga kering airnya.
3. Ambil sekeping ayam beriyani masukkan ke dalam nasi dan tutup semula dengan nasi.
4. Biarkan di atas api hingga nasinya tanak.
Nasi Kerabu
Bahan-bahannya:-
2 tin susu beras
2½ tin susu cair
1 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah
sedikit kelapa parut
1 ekor ikan kembung bakar
Bahan untuk ulam:-
sedikit kacang panjang (dimayang halus)
sedikit daun kunyit (dimayang halus)
sedikit taugeh (dimayang halus)
Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak hingga masak dengan 2½ tin susu cair.
2. Ikan kembung diambil isinya kemudian ditumbuk hingga lumat bersama lada hitam, bawang merah dan kelapa parut. Tambahkan garam secukup rasa, setelah itu goreng sebentar tanpa minyak hingga kering kemudian angkat ke tepi.
3. Gaulkan nasi bersama bahan ulam serta sambal kelapa ketika menghidangkan.
2 tin susu beras
2½ tin susu cair
1 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah
sedikit kelapa parut
1 ekor ikan kembung bakar
Bahan untuk ulam:-
sedikit kacang panjang (dimayang halus)
sedikit daun kunyit (dimayang halus)
sedikit taugeh (dimayang halus)
Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak hingga masak dengan 2½ tin susu cair.
2. Ikan kembung diambil isinya kemudian ditumbuk hingga lumat bersama lada hitam, bawang merah dan kelapa parut. Tambahkan garam secukup rasa, setelah itu goreng sebentar tanpa minyak hingga kering kemudian angkat ke tepi.
3. Gaulkan nasi bersama bahan ulam serta sambal kelapa ketika menghidangkan.
Nasi Ulam
Bahan-bahannya:-
1 tin susu beras (basuh dan toskan)
2 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
½ biji kelapa
1 helai daun kunyit
1 helai daun halia
1 tangkai daun kesum
1 tangkai daun kemangi
1 tangkai daun serai kayu
1 hiris serai
1 hiris halia
1 sudu teh lada hitam
Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak seperti biasa.
2. Ikan kembung dibersihkan kemudian dipanggang hingga masak. Setelah itu ambil isinya dan ditumbuk.
3. Serai dan halia dimayang halus kemudian campurkan dengan kelapa dan digoreng hingga garing. Daun kunyit, daun halia, daun kesum, daun kemangi dan daun serai kayu dimayang halus-halus.
Gaulkan daun-daun yang telah dimayang dengan sambal kelapa pada nasi ketika dihidangkan.
1 tin susu beras (basuh dan toskan)
2 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
½ biji kelapa
1 helai daun kunyit
1 helai daun halia
1 tangkai daun kesum
1 tangkai daun kemangi
1 tangkai daun serai kayu
1 hiris serai
1 hiris halia
1 sudu teh lada hitam
Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak seperti biasa.
2. Ikan kembung dibersihkan kemudian dipanggang hingga masak. Setelah itu ambil isinya dan ditumbuk.
3. Serai dan halia dimayang halus kemudian campurkan dengan kelapa dan digoreng hingga garing. Daun kunyit, daun halia, daun kesum, daun kemangi dan daun serai kayu dimayang halus-halus.
Gaulkan daun-daun yang telah dimayang dengan sambal kelapa pada nasi ketika dihidangkan.
Nasi Lemak
Bahan-bahannya:-
500 gm Beras (basuh dan toskan)
3½ cawan Santan
garam dan daun pandan
Cara:-
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak nasi hingga cukup kering
Bahan Sambal:-
125 gm ikan bilis (digoreng)
125 gm bawang merah (digiling)
60 gm cili kering (digiling)
5 cm belacan (digiling)
2 camb. minyak masak
1 camt. gula
½ cawan air asam
sedikit garam
Cara :-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah digiling.
2. Masukkan ikan bilis, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3. Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
500 gm Beras (basuh dan toskan)
3½ cawan Santan
garam dan daun pandan
Cara:-
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak nasi hingga cukup kering
Bahan Sambal:-
125 gm ikan bilis (digoreng)
125 gm bawang merah (digiling)
60 gm cili kering (digiling)
5 cm belacan (digiling)
2 camb. minyak masak
1 camt. gula
½ cawan air asam
sedikit garam
Cara :-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah digiling.
2. Masukkan ikan bilis, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3. Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Subscribe to:
Posts (Atom)