Tuesday, October 14, 2008

Nasi Kabuli

Bahan-bahannya:-
900 gm beras (basuh dan toskan)
2 biji kelapa parut
5 cm halia (dititik)
1 batang serai (dititik)
1 helai daun limau purut
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 biji telur (didadar)

Bahan Giling:-
@ sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam


Cara :-
1. Kelapa di perah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
2. Masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
4. Taburkan telur dadar di atasnya bila menghidangkan.

Nasi Beryani

Bahan-bahannya:-
4 cawan beras (basuh dan toskan)
1 cawan susu cair
1 biji air perahan limau
5 sudu besar minyak sapi
4½ cawan air sejuk

Bahan Giling:-
20 biji badam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1.2 cm halia


Cara :-
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair serta air.
2. Bila mendidih masukkan beras dan biarkan hingga kering airnya.
3. Ambil sekeping ayam beriyani masukkan ke dalam nasi dan tutup semula dengan nasi.
4. Biarkan di atas api hingga nasinya tanak.

Nasi Kerabu

Bahan-bahannya:-
2 tin susu beras
2½ tin susu cair
1 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah
sedikit kelapa parut
1 ekor ikan kembung bakar

Bahan untuk ulam:-
sedikit kacang panjang (dimayang halus)
sedikit daun kunyit (dimayang halus)
sedikit taugeh (dimayang halus)


Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak hingga masak dengan 2½ tin susu cair.
2. Ikan kembung diambil isinya kemudian ditumbuk hingga lumat bersama lada hitam, bawang merah dan kelapa parut. Tambahkan garam secukup rasa, setelah itu goreng sebentar tanpa minyak hingga kering kemudian angkat ke tepi.
3. Gaulkan nasi bersama bahan ulam serta sambal kelapa ketika menghidangkan.

Nasi Ulam

Bahan-bahannya:-
1 tin susu beras (basuh dan toskan)
2 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
½ biji kelapa
1 helai daun kunyit
1 helai daun halia
1 tangkai daun kesum
1 tangkai daun kemangi
1 tangkai daun serai kayu
1 hiris serai
1 hiris halia
1 sudu teh lada hitam
Cara :-
1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak seperti biasa.
2. Ikan kembung dibersihkan kemudian dipanggang hingga masak. Setelah itu ambil isinya dan ditumbuk.
3. Serai dan halia dimayang halus kemudian campurkan dengan kelapa dan digoreng hingga garing. Daun kunyit, daun halia, daun kesum, daun kemangi dan daun serai kayu dimayang halus-halus.
Gaulkan daun-daun yang telah dimayang dengan sambal kelapa pada nasi ketika dihidangkan.

Nasi Lemak

Bahan-bahannya:-

500 gm Beras (basuh dan toskan)
3½ cawan Santan
garam dan daun pandan

Cara:-

Satukan semua bahan dalam periuk dan masak nasi hingga cukup kering

Bahan Sambal:-
125 gm ikan bilis (digoreng)
125 gm bawang merah (digiling)
60 gm cili kering (digiling)
5 cm belacan (digiling)
2 camb. minyak masak
1 camt. gula
½ cawan air asam
sedikit garam

Cara :-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah digiling.
2. Masukkan ikan bilis, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3. Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.