Friday, March 14, 2008

FISH FILLET & CRAB MEAT SALAD

by: k cda

CRAB MEAT SALAD
resepinya :
3 pek - asda crab meat
5 tbspn - mayonise
2 tbspn - chili sos
2 tbspn - tomato sos
1 tbspn - air perahan lemon
cara2nya :
crab meat dicelur dgn air panas dlm 2-3 min, dipotong kiub. bolehlah digaulkan kesemua bahan2 tadi. bolehlah dihidangkan


COLEY FISH FILLET
Disebabkan ikan ini selalu ade dlm fridge, kenalah fikir apa yg boleh dibuat selain masakan yg biasa2. Alhamdulillah... mudah kerja...boneless..skinoff.. tak perlu ke asda atau ke andale ataupun ke apna... tersedia je didepan pintu..ape lage..ngap je le
resepi ni diadaptasi dari resepi chicken chop kak leza@hanileza, k.cda oter sikit mengikut keperluan org dlm rumah yg tak boleh ambik spicy food. maaf ye kak leza..pandai2 je modified resepi kak leza. sememangnya resepi2 kak leza & mamafami..yg ringkas & mudah difahami selalu je kena browse kat pc ni.

Resepinya :

bahan perapan utk ikan :
rempah kari 1 tbspn
oyster sos 1 tbspn
lemon 1/2 biji (air perahan)
honey 1 tbspn
srbuk lada hitam - 1 tspn

Ikan coley 1 kg, dipotong mengikut size yg dikehendaki, kemudian bolehlah digaulkan dengan bahan yg telah disediakan utk diperapkan. biarkan semalaman.
rendam ikan yg telah diperap tadi bersama telur yg telah dipukul dgn sedikit garam, kemudian gaul rata bread crumb ataupun tepong goreng kentucky. bolehlah digoreng.

fish fillet ni boleh dimakan bersama2 crab meat salad, fries dan juga bake bean, ataupun dgn mayonise & thousand island.

setiap yg baik tu dtgnya dari Allah, yg kurang itu dari kelemahan diri sendiri.
ikhlas... k.cda

chicken chop

sumber: dah lupa erk..ini copy n paste je..

Teruja betul tgk fp kcda n emma ader masak chicken chop. Buat perut kenyang boleh lapar balik

Try godek2 resepi kat fp2 femes, kebetulan pulak dailycook kat ITV1 tgh tayang chef Anthony buat gravy. So hasil kombinasi resepi2 dan bahan2 yg mmg limited kat dapur, jadik la chicken chop.


resepi:

4 boneless chicken leg
3 sdb lea perrin sauce
2 sdt white pepper
1/3 soda bicarbonate
salt to taste
1 biji telur
tepung jagung
*marinate ayam at least 2 hours. Bila time nak goreng, celup dalam telur, then salut tepung jagung.


gravy:
1 btg lobak merah
1 btg celery
1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih
3 sdb sos tiram
2 sdt black pepper
1 kiub ayam
kicap manis
olive oil utk tumis
3 cwn air
garam gula secukup rasa
tepung jagung bg pekat

cara2:
tumis lobak merah, bwg, celery.
masukkan semua bahan kecuali tepung jagung.
bila dah empuk,biarkan sejuk sekejap then blend.
masakkan lagi, then masukkan tepung jagung.

selamat menjamu selera.

AYAM MASAK HALIA

by kak liza

Bahan-bahan
500 gm ayam [potong kecil dan basuh bersih]
3 s/b sos tiram ]
1/2 cawan air ] bancuh
1 s/k tepung jagung ]
1 s/k serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang [potong pendek]
1 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam

Bahan Hiris
5 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkna sikit air dan tutup
3. Masakkan ayam sehingga lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Biarkan sehingga pekat.
5. Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
6. Hidangkan.

Ayam masak merah

sumber: FIZAH

sebenarnya masak merah nie byk versi...kat sini fizah tuliskan 2 jelah....yg lain2 tu rasanya semua org dah tahu kot......
Resepi:
VERSI 1
1 biji bawang besar-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
3 sudu besar cili kisar
2-3 sudu besar kerisik
2-3 sb tomato sos
kicap masin
garam
gula merah

Ayam digaul dgn serbuk kunyit/serbuk kari/garam.kemudian,goreng.

cara
tumis bawang dan cili sampai garing dan naik bau.Kemudian masukkan semua bahan2 yg lain.Gaul bersama2 ayam yg digoreng.Hias dgn kacang peas

VERSI 2
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
6/8 cili hidup(ikut suka)
1 serai
sikit halia
sikit cili kisar(kalau nak tambahlah....)

bhn2 diatas dikisar kemudian ditumis sampai garing
kemudian masukkan segala daun yg ada kat freezer...hehehe...contohnya...daun pandan,daun kari,daun limau purut.....
kalau nak bubuh tomato sos sikit pun boleh.....
lepas tu boleh lah gaul dgn ayam yg telah digoreng...

selamat mencuba
fizah

versi no 2 tu mmg sedap...sekali cuba, mesti nak buat lagi. tq fiza for sharing the recipes

AYAM RAMPAI

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak

Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
Cara Memasak
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi aayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan abhan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan
(dibaca 1971 kali.)


Maklumat dibekalkan oleh Kak Liza pada 28 Aug 2007

Kangkung Goreng Belacan ,Nasi Dalam Buluh,Nasi Marjerin Enak....ikan 3 rasa, ikan stim 3 rasa,dan lagi..dan lagi..lagi...

sumber asal...
http://lifetimerovers.multiply.com/recipes
by bobby taicho May 10, '07 1:30 AM
for everyone

Category: Salads
Style: Other
Special Consideration: Vegetarian
Servings: With rice

Description:
Aku paling suka makan kangkung dari dulu lagi... Jadi meh share resipi ni

1.Kangkung Goreng Belacan
Ingredients:
600 gm kangkung, dibersihkan dan disejatkan
½ cawan minyak untuk menumis
Garam secukupnya
5 tangkai cili merah - digiling 6 ulas bawang putih - digiling
6 biji bawang merah - digiling
1 sm belacan - digiling
50 gm udang kering - digiling

Directions:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan giling hingga wangi. Kemudian masukkan kangkung dan garam. Kacau lagi hingga sebati. Apabila cukup masak baru angkat dan hidang
---------------------------------------------------------------------------------
2.Nasi Dalam Buluh
Aug 18, '06 12:15 AM
for everyone

Category: Other
Style: Other

Description:
Well, memandangkan aku dah bosan dengan resipi konvensional, ada baiknye aku bukak kelas backwood cooking lak. Kali ni, aku datang lagi dengan "nasi dalam buluh!!!"...bukan apa, kadang2 gi camping tu kan terasa malas nak bawak periuk, jadi leh la masak dalam buluh ni..

Ingredients:
- Beras
- Seruas buluh (boleh gak 100 ruas kalo korang kuat makan)
- Air
- Bara

Directions:
- Sebenarnya kalau nak mudah, buat je macam masak lemang. tak yah pikir panjang2.. tapi apa kata masak dengan cara yang lain lak
- Mula2, cuci dulu buluh yang nak digunakan tu. pastikan segala habuk2 dah takde.
- Lapik bahagian dalam buluh dengan daun pisang yang juga dah dibersihkan terlebih dahulu.
- Kadang2 bila survival, tak semestinya korang akan jumpa buluh lemang. jadi redha je la dengan ape jenis buluh yang ada...tapi bukan buluh pancing la ok
- Selepas tu, korang cuci la beras.
- Pastikan sukatan air sama dengan sukatan beras
- Kalo buluh korang tebal, pastikan masa korang nak masak, letakkan buluh tu dekat dengan api secara melintang ek, bukan menegak macam nak masak lemang.
- Kalo rasa buluh tu nipis, letak tinggi sket
- Berdasarkan pengalaman aku masa MK4A, nasi dalam buluh sangat sedap...enjoy your time!!

----------------------------------------------------------------------------------
3.Nasi Marjerin Enak....
Feb 14, '06 5:02 AM
for everyone
Category: Other
Style: Other
Special Consideration: Quick and Easy
Servings: Dengan lauk-pauk

Description:
Khas untuk orang2 yg suka nasi sedap dan tak melekat kat periuk....

Ingredients:
Beras (ikut brape pot korang nak masak)
Minyak masak (2 sudu teh)
Marjerin (secukup rasa - biasanya 2-3 senduk gak la)

Directions:
Korang masak nasi macam biasa, tapi campur la 2 sudu teh minyak masak tu sebelum korang start jerang nasi...

Ni akan menyebabkan nasi korang tak melekat dan takde la yg jadi kerak nasi.... so kadar boleh dimakan adalah maksimum...

Dah masak, korang masukkan marjerin dan gaulkan betul2... sampai nasi tu jadi agak kuning2 keseluruhannya....

Then try la rasa... memang sedap maa

-----------------------------------------------------------------------------------
4.ikan 3 rasa
http://kikin_78.familyoven.com/
Ask the Chef a Question Flip Through Similar Recipes


Prep: 10m Cook: 30m Servs: 2
Favourite my family in law...nyum nyum nyum
0

Ingredients
• 1 ekor ikan siakap/bawal hitam - dibersihkan
• 4 sudu makan tepung gandum
• 1 labu bawang besar - dihiris bulat
• 3 ulas bawang putih - dicincang
• 1 inci halia - dicincang
• 1 biji lada merah - dicincang
• 1 biji lada hijau - dicincang
• 3 sudu besar sos cili
• 3 sudu besar sos tomato
• 3 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar gula merah
• 2 sudu besar gula pasir
• sedikit air
• garam
• minyak
Instructions
1. Ikan yang telah dibersihkan hendaklah dilumur dengan tepung gandum dan goreng hingga masak. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, lada merah dan lada hijau. Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit air. Setelah sebati masukkan gula merah, gula pasir dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih. Setelah itu tuangkan kuah yang telah masak ke atas ikan goreng tadi. Siap untuk dihidangkan. Whalla! enjoy!

----------------------------------------------------------------------------------
Ini ambik dari soaljawab masakan alaf21 by norzailina nordin..celebrity chef kita...

4.IKAN STIM TIGA RASA
Boleh beri saya resepi ikan siakap tiga rasa?
1 ekor ikan siakap (600 gm)
2 camca besar minyak
5 ulas bawang merah }
3 ulas bawang putih } dicincang halus
3 cm halia muda }
2 biji cili merah }
1/2 kuntum bunga kantan }
2 helai daun limau purut } dihiris halus
4-5 biji cili padi }
Garam secukupnya
Bahan sos:

2 camca besar pes cili
1 camca besar sos tomato
2 camca besar sos plam
2 camca besar gula
2 camca besar sos cili
1 camca besar jus limau nipis
1 camca teh kicap manis
100 ml air
Cara membuat:

1. Lumur ikan dengan garam, biar selama 10 minit.
2. Letak ikan di dalam pinggan yang dilengser sedikit minyak. Kukus hingga masak.
3. Panaskan minyak, tumis bahan cincang selama 1 minit.
4. Masukkan semua bahan sos, kacau rata.
5. Bila mendidih, masukkan bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
6. Masak hingga pekat sedikit kemudian tuangkan ke atas ikan.
________________________________________

5.MEMBAKAR KEK SUJI
Saya telah pun mencuba resepi kek suji yang puan paparkan tetapi kek saya menjadi agak kering dan malang sekali kerana pertama kali mencuba built-in oven (Fargo), kek saya agak hangus di permukaan.Hangus di permukaan mungkin kerana anda tidak set kepanasan untuk bawah saja.

Dan kalau boleh Puan berikan sekali setting oven yang betul untuk membakar kek ini.
Selalunya rendah dari suhu biasa, untuk kek suji 170 C sedangkan kek biasa 190-200 C.
________________________________________

6.KUIH TIRAM
Saya pernah membuat kueh tiram tetapi agak keras sikit bila dimakan.Macamana untuk melembutkannya? Apakah resepi yang terbaik untuk membuatnya?
375 g tepung gandum
1 camt garam
120-130 ml air
4 camb tepung ubi
2-3 camb minyak
200 g gula, dikisar halus
minyak utk menggoreng

Cara membuat:
1. Campur tepung dan garam.
2. Masukkan sedkit demi sedikit air dan uli menjadi doh lembut.
3. Tutup dengan tuala lembut. Biar 2 jam.
4. Satukan tepung ubi dengan minyak menjdi pes.
5. Ambil 1/4 doh, canai nipis 10x40cm.
6. Sapukan 1/4 campuran minyak kemudian gulung dari hujung.
7. Potong setebal 1 cm. Cani nipis setiap satu.
8. Goreng dalam minyak panas hingga keemasan.
9.Angkat, tuskan minyak dan salut dengan gula halus.
________________________________________

7.PENYIMPANAN DALAM PETI SEJUK
Saya ingin bertanya samada aising mentega boleh disimpan lama iaitu dalam 2 hingga 3 hari di dalam peti sejuk?

Boleh disimpan dalam peti sejuk hingga 5 hari. Bungkus dengan plastik, ikat dan bubuh dalam bekas kedap udara. Bila nak diguna, biar pada suhu bilik hingga lembut. Pukul semula hingga sebati.
Sesuaikah saya membuat mini cupcakes dengan menggunakan adunan(resipi) kek marble, setelah itu ditatariaskan bersama aising mentega? Sudah semestinya kek itu akan berasa manis, bukan?

Boleh, dan memang akan berasa sangat manis. Gunakan buttercream yang tidak
begitu manis.
Akhir sekali jika saya menggunakan ovalette, adakah kek dapat bertahan hingga ke hari ketiga walaupun disimpan di peti sejuk?

Jika kek disimpan dalam peti sejuk, boleh tahan hingga seminggu.
________________________________________


8.RESIPI WAFFLE

Saya amat gemar memakan waffle. Bagaimana cara untuk membuat waffle yang lembut dan sedap seperti yang dibeli di kedai? Untuk pengetahuan puan, saya pernah mencuba membuatnya tetapi waffle saya seperti tidak naik dan lembut. Saya harap puan memberikan tip serta resepinya kepada saya.

WAFFLE
1 ¾ c tepung gandum
3 camb serbuk penaik
½ camt garam
1 ½ c susu segar
2 biji kuning telur
2 camb mentega, dicairkan & biar sejuk
2 biji putih telur, dipukul kental
(pastikan bila terbalikkan mangkuk, ia tidak mengalir)
Cara membuat:

1. Ayak 3 bahan pertama.
2. Campurkan susu, kuning telur dan mentega dlm mangkuk kecil.
3. Masukkan ke dalam bahan kering sambil dipukul sebati.
4. Bubuh putih telur perlahan-lahan hingga rata.
5. Lengser acuan waffle dan masak seperti biasa.
________________________________________

9.KEK LOBAK MERAH

Bagaimana hendak membuat kek lobak merah?
185 g mentega
90 g gula perang
60 g gula kastor
4 biji kuning telur
50 g walnut cincang
190 g tepung gandum }
1 camt serbuk penaik } ayak
½ camt soda penaik }
1 camt parutan kulit oren
45 ml jus oren
1 camt vanila
150 g lobak merah, diparut halus (buang airnya)
4 biji putih telur
20 g gula kastor

Cara membuat:
1. Pukul mentega, gula perang dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, pukul sebati.
3. Campurkan walnut dan bahan ayak, kacau perlahan.
4. Masukkan pula kulit, jus oren, vanila dan lobak. Kacau rata.
5. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur dan gula kastor hingga kental.
6. Kacau perlahan-lahan ke dalam adunan kek.
7. Tuangkan ke dalam tin 22 cm yg dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin.
8. Bakar pada 175 C selama 1 jam atau hingga masak.
________________________________________


10.JENIS-JENIS TOPPING

Saya ingin tahu apakah bezanya coklat topping, aising coklat, coklat glaze dan juga coklat ganache. Saya selalu juga membuat kek coklat tapi tidak tahu yang manakah sesuai untuk membuat toppingnya.Diharap puan dapat membantu.

Pilihan topping bergantung pada citarasa sendiri. Nama topping kadangkala mengelirukan kerana bergantung pada chef yg menciptanya.

Chocolate Topping - semua jenis topping termasuk dlm kategori ini
Chocolate Icing - selalunya mencampurkan coklat cair dengan butter icing
Chocolate Glaze - untuk bahagian atas dan tepi kek, agak cair masa dituangkan, kemudian akan set setelah beberapa lama
Chocolate Ganache - menggunakan krim putar sebagai salah satu bahan penting.

Paling sedap antara semua jenis chocolate topping. Boleh mengisi di antara lapisan kek. Dibiarkan sebentar dlm peti sejuk kemudian boleh dipicit bentuk bunga dll di atas kek.
________________________________________

RESEPI SUP AYAM ALA THAI

BY PUTEH SEROJA
Berkenan pulak baca rcp cikgu Puteh..ampoon..akak copy n paste ..tepek kat sini..

Bahan A
rebus ayam sampai pecah minyak bersama dengan serai sebatang

Bahan B
-panaskan sedikit minyak dalam kuali
-tumis buah pelaga, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
-tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia (hingga garing)

-angkat bahan B dan tapiskan minyak

*masukkan dalam Bahan B ke dalam Bahan A

-potong halus cili padi masukkan dalam sup
-potong tomato masukkan dalam sup
-tumbuk lada hitam dan lada putih (lada sulah) dan masukkan ke dalam sup
-masukkan garam secukup rasa
-masukkan satu camca kecil gula untuk menyeimbangkan rasa
-perah limau kasturi/nipis sebiji
-hiaskan dengan daun bawang, daun sup, bawang goreng

jeng... jeng.. jeng...dah siap.. sup ayam ala thai!

Info tambahan-
Resepi kali ini adalah ciptaan saya sendiri, saya menggabungkan resepi kawan saya, resepi masakan yang saya rasa di kedai dan resepi mak saya.
-pertama, saya merebus ayam hingga keluar pati ayam, saya belajar dari sahabat saya orang utara.
-kedua, saya memasukkan cili padi, saya mendapat idea dari sebuah kedai nasi ayam yang sangat sedap berhampiran UIA Gombak.
-ketiga, saya tumis berasingan bawang dan segala macam rempah, saya dapat idea dari ibu saya, namanya tumis darat (dalam istilah masakan).

p/s- sup ni agak pedas, masam dan lemak


selamat mencuba!

Mee Kari

Jalan-jalan cari resepi terjumpa rcp yang dipostkan oleh EMMA..aku pun copy n paste je..bukan ape..bila nak cuba nanti senang nak cari..

Resepi asal dari http://hanieliza.fotopages.com.
sememangnya terangkat, teringat mee kari kat pasar malam Jitra, kalau ada kerang lagi bertambah Umphhhhh!!!!

MEE KARI

Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Selamat mencuba
Emma

Mee Bandung

sumber: BOB
Jul 28, '07 2:32 AM
for everyone

Category: Other
Style: Other
Special Consideration: Quick and Easy

Description:
Sedap kalo reti masak... hehe...selamat mencuba..

Ingredients:
1 kg mee atau & 10 ekor sotong (dipotong)
200 gm udang kering & ½ kg udang besar
3 camca besar cili boh atau cili serbuk
1 biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (diperah ambil santannya) 10 ulas bawang merah atau 5 labu bawang besar
4 ulas bawang putih & 5 sm halia
¼ kg sawi & 10 biji telur
Sedikit garam, daun bawang

Directions:
Bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering dimesin hingga halus. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dimesin bersama cili boh hingga naik baunya. Masukkan sedikit air dan santan. Bila mendidih, masukkan sotong, udang dan garam. Sawi dan mee dicelur berasingan. Telur digoreng mata kerbau. Hidangkan bersama bawang goreng dan daun bawang.

3 jenis resepi kek coklat

Semasa berkunjung ke blog sahabat-sahabat..aku terjumpa resepi kek coklat..aku copy n paste je kat sini..kepada tuan punya rcp(tak ingat rcp saperr)..ya ampoooon...

1.Kek Coklat

Bahan2nya :
230gm Superfine floor
300gm gula castor
225gm mentega
225ml air sejuk
35gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh Nescafe
1/4 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji telur

Cara2nya :

Ayak tepung, serbuk koko baking powder, bicarbonate of soda, garam dan Nescafe.

Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga putih. Masukkan kuning telur.

Masukkan tepung berselang-seli dengan air.

Pukul putih telur di dalam bekas yang berasingan hingga putih kembang dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.

Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digris. Bakar pada suhu 180' selama 30 minit atau sehingga masak.

Bahan2 untuk topping :
35gm serbuk koko
200gm gula caster
1 sudu teh esen vanilla
50gm tepung jagung
225ml susu
175ml air
1/2 sudu teh garam
2 biji kuning telur
100gm mentega
1 sudu teh nescafe

Cara2nya :
Campurkan semua bahan kecuali mentega. Masak dengan double boil dan kemudian barulah dimasukkan mentega. Tuangkan dan penuhkan keseluruhannya ke atas kek.

cara lain untuk topping : wipping cream + coklat masakan + butter...Masak wipping cream sampai mendidih kemudian baru masuk coklat masak diikuti butter...
------------------------------------------------------------------------------------

2.Chocolate Sour Cream Cake


Bahan-bahannya
1 3/4 cawan all purpose flour
1 3/4 cawan gula castor
3/4 cawan Hershey's cocoa powder
1 1/2 teaspoon baking soda
1 sudu tea baking powder
1 teaspoon garam
2/3 cawan butter,
16 ozs dairy sour cream
2 biji telor
1 teaspoon vanilla essence
Fudge frosting untuk hiasan (resipi dibawah)

Peraturannya:
Panaskan oven, sediakan loyang 13 x 9 x 2 inch.
Ayak tepung, dan satukan dengan coco powder, baking soda, baking powder dan garam.
Pukul butter dan gula hingga putih dan kembang masukkan telur dan pukul lagi, kemudian masukkan sour cream dan esen vanilla kacau hingga sebati dan gaul dengan bahan-bahan kering. Tuang adunan di loyang dan bakar hingga masak selama 40 min - 1 jam. Biarkan kek sejuk dahulu baru dihiaskan kek dengan fudge frosting.

Fudge Frosting:
3 sudu makan butter
1/3 cawan Hershey Coco powder
1 1/3 cawan gula powder
2 - 3 sudu makan susu
1/2 sudu teh vanilla

Cairkan butter di atas api yang perlahan, masukkan coco dan kacau terus hingga mendidih dan angkat. Tuangkan adunan ke dalam mangkok dan biarkan sejuk. Setelah sejuk masukkan gula powder berselang seli dengan susu dan pukul hingga lembut dan masukkan vanilla. Menghasilkan satu cawan frosting

-------------------------------------------------------------------------------------
3. RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm)
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate EMULCO


BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais


CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
5. Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit.

UNTUK LEBIH MOIST - SILA KUKUS SAHAJA DAN TUTUP LOYANG DENGAN FOIL

BAHAN2 ICING:
1 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

CARA MEMBUAT ICING:
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tuangkan ke atas kek rata2

memagar diri dan rumah

Aku copy n paste..tapi dah lupa..ya ampun kepada yang menurunkan ilmu ini..tak salahkan menyebarkan ilmu yang baik..

Ilmu memagar diri dan rumah

Disini diperturunkan ilmu memagar diri dan rumah dari ancaman syihir dan pencuri yang diamalkan dari sejak dahulu oleh para ambiya. Ilmu ini tidak memerlukan modal tetapi hanya memerlukan sedikit ketabahan dan kekusyukan.

Waktunya..

Waktu selepas solat maghrib, se-eloknya pada hari selasa bagi memagar diri dan hari jumaat bagi memagar rumah.

Caranya.

1)Duduk bertimpuh seperti tahiyat awal dan mengadap ke kiblat.

2)Niat dalam hati untuk memagar diri dari segala ancaman syihir kerana Allah Taala.(jangan campurkan niat memagar diri dan rumah sekali gus, buat berasingan).

3)Pejam mata dan tarik nafas dan tahan. Semasa menahan nafas itu baca ayat kursi dengan betul, seboleh bolehnya dengan satu nafas sahaja. Dan semasa membaca ayat kursi itu juga, cuba bayangkan bahawa dihadapan kita ada satu tembuk yg amat kebal. Sesudah selesai membaca ayat kursi hembuskan kembali nafas dengan perlahan-lahan.

4)Ulangi perbuatan yang ke 3) tetapi untuk kali kedua bayangkan pula bahawa tembuk itu berada dibelakang pula, seterusnya ulangi lagi untuk tembuk sebelah kanan, kiri, atas dan bawah. Bermakna perlakuan ini terpaksa dilakukan sebanyak 6 kali sehingga kita berada dalam satu tembuk empat persegi yang sempurna.

5)Untuk permulaan amalkan amalan ini sebulan sekali tetapi kalau untuk yg afdalnya amalkan seminggu sekali. Amalan ini hanya memerlukan lebih kurang
5 minute sahaja seminggu, janganlah kita berkira sangat tentang masa demi untuk keselematan kita semua. Jadikannya amalan dan yg lainnya berserah saja pada Allah Yang Esa. Untuk memagar rumah pula caranya adalah sama tetapi niatkan memagar rumah dari segala ancaman dari pencuri, dan semasa membaca ayat kursi, bayangkan pula tembuk itu berada dihadapan rumah kita dan di ikuti langkah seterusnya untuk kelilingnya pula. Tetapi perlu diingat bagi ilmu memagar rumah dari ancaman pencuri ada syaratnya pula. Dari pengalaman yg lepas, orang yg mengamal kan ilmu memagar rumah ini, ada terjadi pencuri yg memasuki rumahnya tidak jumpa jalan keluar. Jika ini terjadi maka disyaratkan tuan punya rumah tidak bolih sama sekali memukul pencuri itu. Cukup dengan mengambil kembali barang yg telah diambil, serta nasihatkan dengan baik dan tunjukkan dia jalan keluar.

Bagi ibubapa pula ilmu memagar diri ini bolih dilakukan untuk anak-anak yg masih kecil, cuma semasa kita melakukan niat kan sahaja untuk mereka. Ilmu ini jika diamalkan dengan sempurna, hasilnya adalah menakjubkan(dengan keizinan allah)..

penawar resahku..



buah hatiku yang lahir dengan beratnya hanya 1.76kg..sekarang dah tembam sikit..gambar ni kena ambik masa dia tidur..kalau tak, takleh nak snap..