Sunday, October 12, 2008

Nasi Lemak dan Sambal Tumis Udang

sumber: ogyrosli at 4:29 PM
Bahan

Nasi Lemak
2 cawan beras siam wangi
2 cawan santan cair atau susu rendah lemak + air
sedikit garam
sehelai daun pandan disimpul

Cara :
1. Basuh beras dan rendam sekurang-kurangnya 4 jam
2. Didihkan santan / susu cair dalam periuk nasi elektrik. Masukkan garam
3. Bila mendidih, masukkan beras yang telah ditoskan airnya
4. Lepas tu masukkan daun pandan
5. Biarkan periuk off sendiri. Sesekali kacau nasi.

Sambal Tumis Udang
1 cawan cili kering diblend
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
2 cawan udang yang telah dikupas kulit
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air asam jawa + 1/2 cawan air, bancuhkan
minyak untuk menumis

Cara:
1. Panaskan minyak
2. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah diblend
3. Bila wangi, masukkan cili blend
4. Kacau hingga naik minyak (berketul-ketul)
5. Masukkan isi udang, air asam jawa, bawang besar, garam dan gula
6. Adjust rasa, bila masak tutupkan api

*** Hidangkan nasi lemak, bersama sambal, telur rebus, ikan bilis goreng, timun dan kangkung rebus. Untuk kangkung rebus yang hijau - rebus air bersama beberapa titik minyak dan sedikit gula. Bila air mendidih baru masukkan kangkung. Selamat bersarapan

No comments: