Sunday, October 12, 2008

Nasi Minyak versi Bonda

aku dah lupa sumbernya..maaf ya..
3 cawan beras (rendam )
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan
Garam (agak-agak je)
Gula (agak-agak gak)
Warna kuning, hijau, merah (warna lampu isyarat)

Bahan Tumis
1 biji bawang besar (mayang nipis-nipis)
3 ulas bawang merah ( mayang )
2 ulas bawang putih ( " )
1 inci halia ( " )
5 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Bahan Hiasan:
Bawang goreng
Kismis (goreng dengan api pelahan sekejap je)

cara:

Panaskan minyak sapi dengan minyak masak, masukkan bahan tumis biar garing, masukkan air, garam, gula dan daun pandan biarkan mendidih, masukkan susu cair dan beras. Masak seperti nasi biasa gak (guna rice cooker senang) Bila hampir kering tuangkan sedikit warna warni kat atas nasi tu dan biarkan kering betul-betul boleh di kacau biar menjadi warna warni gitu Boleh le taburi bawang goreng dengan kismis goreng .

Pajeri Nenas Bonda
Bahan:
1 biji nenas kecil (potong bulat dan potong tepi jangan putus) - celur sekejap dan toskan
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih "
1/2 inci halia "
1 camca besar cili kisar
1/2 inci kulit kayu manis )
3 biji bunga cengkih ) rempah kasar
1 biji buah pelaga )
1 biji bunga lawang )
3 camca besar tomato puri
Gula (ikut cita rasa)
Garam secukupnya
Kismis

Cara:
Panaskan minyak tumis bawang, halia dan rempah kasar biarkan garing skit masukkan cili kisar dan goreng sekejap biar nampak garing boleh lah masukkan tomato puri, masukkan gula dan garam secukupnya. Bolehlah masukkan nenas yang telah dicelur sekejap tadi. Kacau biar rata. Tutup periuk dan api pelahan biarkan nenas mesra gitu. Jangan masuk air sebab nenas akan mengeluarkan airnya. Masak agak lama supaya sos nya meresap dalam nenas kemudianbolehlah masukkan kismis .


Kurma Ayam
Bahan:
Ayam (potong ikut suka)
Bahan tumis
Bawang merah
Bawang putih
Halia
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
1 biji buah pelaga
Rempah kurma
Minyak sapi
Minyak masak
Santan
1/2 cawan susu cair campurkan dengan 1/2 biji limau nipis (jadi tairu)
Ubi kentang (potong)
Bawang besar (potong 4)
Cara:
Masak air dalam periuk masukkan serbuk kunyit skit dan garam skit, bila mendidih masukkan ayam kasi celur sekejap aje. Tos kan. Goreng ayam ini sekejap aje jangan sampai garing (saya buat gini sebab tak mau isi ayam jadi hancur) . Toskan.

Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan masukan bahan tumis, goreng sampai garing baru masukkan rempah kurma. Guna api pelahan dan biarkan rempahnya betul-betul masak baru masukkan santan , tairu dan daun pandan, di ikuti ayam. Masukkan garam, gula . Akhir sekali masukkan ubi kentang dan bawang besar . Nampak pekat skit boleh lah angkat.


Sambal Mangga
Beberapa bji cili merah
Cili api (jika suka)
Limau nipis
Nenas potong kecil-kecil
Buah tomato
Buah mangga (hiris halus-halus)
Gula, garam
sedikit cuka (jika suka)
Tumbuk cili cam sambal lain gak, cuma tambahkan bahan-bahan potong tadi dan masukkan garam dan gula , masukkan jus limau nipis. (saya buat tak pedas sebab anak nak makan )


Ini adalah resipi bonda saya, saya tabik spring kat bonda saya kalau bab masak....memang cedap tau. Kalau pajeri nenas tu memang menjilat jari. Kalau kenduri kat umah pajeri tu memang peberet kita orang.

No comments: