Sunday, October 12, 2008

Nasi Jagung Chef Norz...

aku copy & paste dr blog jun..

nota dari jun...Ni jun masak..bukan masa raya sebenarnyer..sebelom raye oke! timakasih to Norz syg..jun dah peram resepi ni lama, dulu pernah wat sekali..zaman jepon dulu kot..sbb ade jagung lebih jun wat ala2 frozen, pastu wat nasi ni...

50gm butter
3 camca besar minyak
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
500gm beras basmathi
780ml air
70ml susu cair
2 helai daun pandan-disimpul
3 bunga lawang
2 biji pelaga
4cm kulit kayu manis
5 camca besar pati rebusan ayam (stok ayam pekat)
120gm jagung frozen
garam

kisar bawang2. panaskan butter n minyak. tumis bawang. masukkan beras, kacau selama 2 min. perlahankan api, masukkan air, susu cair, daun pandan, bung alawang, kayu manis, stok ayam n garam. kacau skali skala hingga mendidih. bila hampir kering, wat lubang, masukkan jagung. tutup periuk n biar 5 min. gaul rata nasi n tutup periuk, biar masak n hidangkan ngan lauk kesukaan.
Posted by Jun

No comments: