Sunday, October 12, 2008

SAMBAL BILIS NASI LEMAK

250 g ikan bilis, dibersihkan
1 camb asam jawa + 250 ml air (air asam jawa)
4 camb gula merah
50 ml sos tomato }
50 ml sos cili } bahan A
150 ml air }
350 ml air
2 labu bawang besar, dihiris bulat
Minyak utk menggoreng
Sed garam
Bahan kisar
20-25 tangkai cili kering, digunting & rendam
2 labu bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 150 ml minyak, tumis bahan kisar dan kacau hingga garing.
3. Masukkan air asam jawa, kacau rata.
4. Bila mendidih, masukkan gula merah dan garam. Perlahankan api dan renihkan selama 15-20 min.
5. Tuangkan pula bahan A, kacau hingga mendidih kemudian renihkan semula selama 20 min.
6. Masukkan ikan bilis dan bawang besar, kacau rata-rata.
7. Masak 3-4 minit kemudian angkat dan sajikan.
2) Dulu masa saya di sekolah rendah mak kawan saya menjual nasi lemak dan sambal ikan bilisnya berwarna coklat dan rasanya tidaklah terlalu pedas dan manis.

Sambal berwarna coklat kerana menggunakan gula merah yg agak banyak sebab itu manis (ganti gula pasir) dan sedikit kicap.
________________________________________

No comments: