Wednesday, October 15, 2008

NASI TOMATO

SUMBER: NORZAILINA

1 kg beras Basmathi, dibasuh & disejat
150 g minyak sapi/marjerin
2 bunga cengkih
1 bunga lawang
3 buah pelaga
5 cm kayu manis
1 labu bawang besar (dicincang)
150 ml. puri tomato
1.7 liter air (tambah 2-3 camb stok pekat ayam, jika suka)
garam secukup rasa
6 camb bawang goreng }
100 g hirisan badam bakar } untuk hiasan
80 g kismis/sultana }
Bahan dikisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1.5 cm. halia
1 Panaskan minyak sapi, tumis cengkih, lawang, pelaga dan kayu manis 1-2 minit.
2 Bubuh bahan kisar, kacau hingga wangi.
3 Masukkan puri tomato, kacau 2 minit. Bubuh beras dan gaul.
4 Kemudian bubuh air dan garam. Masak hingga kering airnya. Perlahankan api, tutup periuk.
5 Bila masak, taburkan bawang goreng, badam dan pis.
Baru2 ini saya ada belajar membuat Biskut Coklat Chip tetapi setelah semalaman di simpan di dalam botol kedap udara, biskut saya lemau/tidak rangup. Untuk pengetahuan puan saya menggunakan brown sugar yg kasar, (bukan soft brown sugar).
Ada kemungkinan brown sugar yg kasar tidak sesuai untuk resepi biskut itu. Kemungkinan juga anda tidak memukul mentega dan brown sugar itu hingga hancur gulanya. Adunan mentega-gula bila membuat Biskut Coklat Cip mesti dipukul lama, tidak seperti adunan biskut biasa, memadai dengan memukul hingga sebati sahaja. Saya cadangkan anda cuba buat sekali lagi menggunakan soft brown sugar dan pukul adunan hingga kembang baru dimasukkan bahan-bahan lain.
________________________________________

No comments: