SUMBER: NORZAILINA NORDIN
1 ekor ayam
2 cam halia, dititik
2 cam t garam
Sedikit minyak bijan
Air secukupnya (untuk mendidih dan mencelur)
1 labu bawang putih, dicincang
2 ulas bawang merah, dicincang
440 g beras wangi, dibersih & dituskan
1 helai daun pandan
2 cam b minyak
Sos untuk ayam (dicampur)
1 cam t gula
1 cam t minyak bijan
2 cam b kicap cair
200 ml air rebusan ayam
Sos untuk hidangan (dicampur)
100 g halia, dicincang
50 g bawang putih, dicincang
50 g bawang merah, dicincang
200 g lada merah, dicincang
5 biji limau kasturi, diperah airnya
sedikit gula dan garam
sedikit sos tomato
Cara membuatnya
1. Jerang air hingga dapat menutupi ayam. Bubuh halia dan garam.
Renehkan 10 minit.
2. Perlahankan api dan masukkan ayam. Masak selama 45 minit.
3. Angkat dan celupkan ayam ke dalam air sejuk selama 20 minit.
Angkat dan tuskan. Saoukan minyak bijan ke seluruh ayam.
Ketepikan. Jika suka, boleh dilumur sedikit kicap dan digoreng
hingga keemasan (ayam nasi hailam tak perlu digoreng).
4. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga
kuning. Masukkan beras dan kacau rata. Isikan ke dalam periuk
letrik, tambah air rebusan dan daun pandan. Biar hingga nasi
masak.
5. Potong ayam kepada beberapa ketulan. Tuangkan sos ke atas
ayam. Hidangan bersama nasi dan sos.
No comments:
Post a Comment