Wednesday, October 15, 2008

NASI BERINGIN

sumber:PUAN PUTI MAZURA

NASI BERINGIN
(Resipi Muar)
1. 4 cawan beras panjang, dicuci bersih dan toskan
2. 6 cawan air rebusan daging (yang sudah disejukkan, please refer kat bawah untuk cara buat stok)*
3. 4 ulas bawang putih, ditumbuk
4. 2 ulas bawang merah, ditumbuk
5. 5 biji buah pelaga
6. 1 sudu teh cengkih
7. 1 sudu teh jintan manis
8. 2 bunga lawang
9. 1 inci kayu manis
10. ½ inci halia muda, ditumbuk
11. gula dan garam
12. 2 sudu makan minyak

Cara
1. Pijarkan minyak di dalam kuali besar
2. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, kayu manis dan jintan manis sehingga naik bau
3. Masukkan beras dan gorengkan, kacau rata sentiasa, sehingga beras menjadi agak putih
4. Sejukkan beras tersebut
5. Masukkan beras yang sudah sejuk kedalam periuk nasi (bersama semua bahan tumis), sukat air rebusan daging, sesuaikan gula dan garam.
6. Masak seperti nasi biasa.
7. Hidangkan bersama lauk seperti sambal tumis udang, kari telur, kari ayam dan rendang daging.
* Penyediaan air rebusan daging
1. 1 kilo daging/tulang dengan sedikit daging & lemak (dipotong-potong)
2. 2 liter air
3. 1 inci halia, ditumbuk kasar
4. 2 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
5. 2 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
6. 1 inci kayu manis
7. 5 biji buah pelaga
8. 5 biji bunga lawang

Cara
Didihkan air di dalam periuk yang agak besar dan masukkan semua bahan-bahan lain. Biarkan mendidih. Rebus (api kecil) sekurang-kurangnya 3 jam Keluarkan daging/tulang dan tapiskan bahan lain.
Sejukkan stok daging tersebut. Daging yang dah rebus tu, bolehlah buat masak kicap ke, goreng berlada ke, untuk lauk nasi beringin.

No comments: