Monday, March 17, 2008

Kek Lapis Cheese I

Bahan-bahan
12 biji telur ayam
2 sudu ovellete
360gm gula halus
160gm tepung gandum
750gm philadelpia cheese ( cream cheese)
8 sudu besar susu manis
2 tin nestle cream
1 sudu teh garam
1/2 buku cheedar cheese ( diparut - nie ikut suka nak berapa banyak)

Caranya

Pukul telur dan gula halus dan ovellate hingga kembang. Pukul cheese, susu manis , nestle cream dan garam dalam bekas lain. Kemudian campurkan ke dalam adunan telur tadi. Akhir sekali masukkan tepung. Bahagikan adunan tadi kepada 4 atau 3 bahagian ikut suka lapisan nak besar mana. Bakar lapisan pertama menggunakan api atas around 15-20min. Selepas itu, taburkan parutan cheedar cheese ke atas lapisan yang telah masak sebelum lapisan ke dua dituang keatasnya. Teruskan proses melapis sehingga habis.

No comments: