Friday, March 14, 2008

Ayam masak merah

sumber: FIZAH

sebenarnya masak merah nie byk versi...kat sini fizah tuliskan 2 jelah....yg lain2 tu rasanya semua org dah tahu kot......
Resepi:
VERSI 1
1 biji bawang besar-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
3 sudu besar cili kisar
2-3 sudu besar kerisik
2-3 sb tomato sos
kicap masin
garam
gula merah

Ayam digaul dgn serbuk kunyit/serbuk kari/garam.kemudian,goreng.

cara
tumis bawang dan cili sampai garing dan naik bau.Kemudian masukkan semua bahan2 yg lain.Gaul bersama2 ayam yg digoreng.Hias dgn kacang peas

VERSI 2
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
6/8 cili hidup(ikut suka)
1 serai
sikit halia
sikit cili kisar(kalau nak tambahlah....)

bhn2 diatas dikisar kemudian ditumis sampai garing
kemudian masukkan segala daun yg ada kat freezer...hehehe...contohnya...daun pandan,daun kari,daun limau purut.....
kalau nak bubuh tomato sos sikit pun boleh.....
lepas tu boleh lah gaul dgn ayam yg telah digoreng...

selamat mencuba
fizah

versi no 2 tu mmg sedap...sekali cuba, mesti nak buat lagi. tq fiza for sharing the recipes

No comments: