Friday, March 14, 2008

chicken chop

sumber: dah lupa erk..ini copy n paste je..

Teruja betul tgk fp kcda n emma ader masak chicken chop. Buat perut kenyang boleh lapar balik

Try godek2 resepi kat fp2 femes, kebetulan pulak dailycook kat ITV1 tgh tayang chef Anthony buat gravy. So hasil kombinasi resepi2 dan bahan2 yg mmg limited kat dapur, jadik la chicken chop.


resepi:

4 boneless chicken leg
3 sdb lea perrin sauce
2 sdt white pepper
1/3 soda bicarbonate
salt to taste
1 biji telur
tepung jagung
*marinate ayam at least 2 hours. Bila time nak goreng, celup dalam telur, then salut tepung jagung.


gravy:
1 btg lobak merah
1 btg celery
1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih
3 sdb sos tiram
2 sdt black pepper
1 kiub ayam
kicap manis
olive oil utk tumis
3 cwn air
garam gula secukup rasa
tepung jagung bg pekat

cara2:
tumis lobak merah, bwg, celery.
masukkan semua bahan kecuali tepung jagung.
bila dah empuk,biarkan sejuk sekejap then blend.
masakkan lagi, then masukkan tepung jagung.

selamat menjamu selera.

No comments: