Thursday, July 10, 2008

SERIMUKA

Permela Nadarajan

Bahan2nya
2 cawan beras pulut
3 1/2 cawan santan
sedikit garam

Bahan2 utk kepalanya
2 cawan santan
1 cawan air daun pandan dicampur sedikit kapur sirih
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu makan tepung jagung
3/4 tepung gandum
sedikit garam

Cara membuatnya
1)Bersihkan pulut & toskan airnya. Masukkan ke dalam loyang kemudian ambil 3 1/2 cawan santan tadi tuangkan & gaulkan pada pulut.
Setelah itu kukus hingga masak. Bila masak ratakan sehingga padat di dalam loyang dan ketepikan buat sementara waktu.
2) Campurkan santan,air daun pandan kemudian masukkan gula & kuning telur yg telah dikacau terlebih dahulu. Ayak tepung gandum & jagung, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan santan dan kacau supaya tidak bergentel, kemudian tapiskan.tambahkan sedikit garam & kacau supaya tidak bergentel & ditapis.Setelah itu tuangkan ke atas pulut di dalam loyang & kukuskan semula sehingga cukup masak.
Back to Index
________________________________________

KEK OSAMA LADEN
Jm
Bahan-bahan:-
10 bj telur ayam
200 gm gula halus
250 gm tep. hongkong
1 sudu makan ovallete
4 sudu makan susu pekat
450 gm mentega
1 tin tinggi serikaya
20 gm coklat masakan (lebih coklat pun sik hal)
1 sudu makan nescafe
1 sudu teh perasa sunkist (atau mana-mana perasa)

Cara membuatnya:-
1. Telur + gula + tepung + ovallete - pukul hingga kembang.
2. Mentega + susu + serikaya - pukul hingga putih.
3. Satukan 1 & 2.
4. Bahagi kepada 2 bahagian

1 coklat (dicairkan) masukkan nescafe
1 biar warna asal masukkan perasa sunkist

5. Bakar 5 sudu warna coklat dan tekan dengan acuan zig-zag. Lapis
warna asal dan tekan lagi dengan acuan yang sama.
6. Gunakan acuan 8" x 8".

No comments: