Thursday, July 30, 2009

Ayam Serai Thai
skyblue@myresipi.com

Rasa pedas, manis dan masam... sedap. Created on : 26-04-2007 Print E-mail kepada kawan Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 2 orang )
• 6 ketul kepak ayam, bahagian tengah
• 1 sudu kecil sos ikan
• 1 sudu besar jus lemon
• *3 batang serai, guna bahagian putih sahaja
• *2-3 biji cili api (*dikisar)
• 1 sudu kecil gula, boleh diganti dgn syrup atau honey
• Garam secukup rasa
• 1 sudu kecil minyak masak
• Daun sup dan lemon untuk hiasan

Cara-cara 1. Masukkan semua bahan2 kecuali yg bertanda # ke dalam zip lock bag. Gaulkan sehingga rata. Simpan/perap dalam peti sejuk selama 1 jam. Nak sedap lagi, simpan overnight. 2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. 3. Lapiskan baking tray degan aluminum foil, sapukan degan minyak masak. Letakkan ayam yang telah diperap ke atasnya dengan bahan perap sekali. 4. Bakar selama 15 minit untuk bahagian atas dan bawah. Lepas itu, oven grill sehingga permukaannya jadi perang sikit. 5. Letak ayam didalam pinggan dan tuangkan kuah dia ke atasnya, hiaskan dgn daun sup dan lemon.

No comments: