Tuesday, September 16, 2008

AYAM Barbeque

rcp: puan norzailina

bahannya;
2 ekor ayam
2 labu bawang besar, dibelah 4

Bahan A
3 camt garam
2 camt serbuk cili
1 camt serbuk lada sulah
½ camt serbuk lada hitam
1 camt kicap cair
1 camt kicap manis
½ camt madu

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Satukan semua bahan A denngan bahan kisar. Keringkan ayam dengan kitchen towel, sapukan bahagian luar dan dalam ayam dengan campuran bahan tadi. Isikan 1 labu bawang ke dalam perut setiap ekor ayam. Isikan ayam di dalam bekas bertutup atau beg plastik besar dan perap selama 4-6 jam atau semalaman di dalam peti sejuk. Letak ayam di dalam tin pembakar beralas kertas timah. Bakar pada 120 C selama 4-5 jam. Biar ayam selama 10 min sebelum disajikan

No comments: