Sunday, July 20, 2008

MEE KUNING -Menghasilkan 700 g mee kuning

Fresh Homemade Noodles by : Noormasri(aku copy mn paste je)

Bahan-bahan:

350g tepung high protein
2 biji putih telur - boleh juga ganti kpd 1 biji telur
1 sudu kecil air kapur
100 ml air
sedikit pewarna kuning
1 sudu kecil garam (paras rata)
6 sudu besar minyak masak atau secukupnya
sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:

1. Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
2. Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati
3. Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
4. Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
5. Bahagi doh kpd 4 bahagian
6. Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)
7. Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
8. Pilih ketebalan yg dikehendaki (K.Noor guna no 4), gelek utk kali terakhir disini
9. Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee
10. Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
11. Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
12. Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)
13. Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak
14. Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari

No comments: